Ръководството на Филаделфия 76-ърс е предложило договор на Алън Айверсън за една година. Макар и негарантиран, контрактът е най-добрата оферта, която 34-годишният гард е получил, откакто обяви, че се отказва от професионалния баскетбол. От Фили все още не са потвърдили официално новината, но добре информиран източник е говорил пред Associated Press, като е пожелал анонимност, защото от клуба искат да запазят детайлите тайна до финализирането на преговорите.

Айверсън е свободен агент, след като бе освободен от Мемфис, и само преди няколко дни обяви, че възнамерява да се оттегли от НБА. Решението му обаче предизвика вълна от реакции зад Океана, тъй като ветеранът е една от иконите на съвременния баскетбол. Най-хубавите години от кариерата му преминаха във Филаделфия, и затова завръщането му там изглежда като истинска одисея.

Алън Айверсън и агентът му имаха официална среща с президента на Фили Ед Стефански, треньора Еди Джордан и още двама представители на тима в понеделник в Далас. Няколко състезатели на Сиксърс също изразиха публично желанието си да видят отново Айверсън като свои съотборник, след като именно той ги изведе до финал в НБА преди осем години.

Според същия източник, разпространил информацията за предложения договор, отговорът на Алън се очаква днес или най-късно утре. Филаделфия се намира на турне из страната, което приключва в събота срещу Шарлът, където треньор е именно наставникът, напътствал Айверсън към славата – Лари Браун.

Ако Алън Айверсън приеме офертата, може да дебютира още следващия понеделник, срещу един от бившите си тимове – Денвър. За да е още по-интересно, гардът може да играе срещу другия си бивш отбор – Детройт, два дни по-късно.