Поставеният под номер 1 в редовния сезон Чикаго Булс приключи с надеждите за нещо повече в НБА, след като отпадна още в първия кръг на плейофите. Филаделфия спечели серията срещу биковете с 4-2 победи, като Андре Игуадала вкара два наказателни удара 2.2 секунди преди сирената.

Филаделфия спечели мача със 79:78 и ще играе на полуфинала с Бостън, който по същото време победи Атланта у дома с 83:80 и отива напред също с 4-2 победи. Омар Ашък пропусна за Чикаго два наказателни удара 7 секунди преди края, което можеше да се окаже решаващ удар. Игуадала грабна топката при втория пропуск, спусна се към коша на противника, но беше застигнат именно от Ашък и фаулиран. Игуадала вкара и двата пъти от наказателната линия и хвърли в екстаз публиката.

Така 76-ърс станаха петия номер 8 в плейофите, който елиминира номер 1 в редовния сезон. Треньорът Дъг Колинс пък продължава с подвизите, след като тази година успя да класира отбора за плейофите за първи път от седем години. Сега за първи път след ерата на Алън Айвърсън те ще играят във втори кръг, а новият им противник е Бостън.

Игуадала вкара 20 точки за домакините, Джейрю Холидей и Лу Уилямк вкараха по 14 точки. За Биковете Луол Денг вкара 19 точки и взе 17 борби, а Ричард Хамилтън вкара 19 точки. Карлос Буузър приключи с 13 борби.

Не по-малка беше драмата и в Бостън, където Кевин Гарнет вкара със забивка 31 секунди преди сирената и изведе Селтикс към успеха. Така зелените отиват на полуфинал в конференцията за пети пореден сезон.

Иначе Гарнет вкара общо 28 точки, най-много през сезона, както и взе 13 борби. Другият ветеран - Пол Пиърс, завърши с 18 точки въпреки болките в коляното и съмненията за разтегнати връзки. Раджон Рондо вкара 14 точки и подаде 8 асистенции за Бостън, а Джош Смит с 19 точки и 9 борби се отличи за Атланта.

В събота стартира и полуфиналната серия, като Бостън е домакин на първия мач.

На Запад Денвър изравни серията с Лейкърс на 3-3 победи след успех в домакинството със 113:96 и всичко ще се реши в седмия мач. Така победителят в редовния сезон на Запад Оклахома Сити все още не знае противника си за следващия етап.

Нещастията за гостите от Лос Анджелис идваха едно след друго, като най-напред Андрю Бинъм в решаващ момент пропусна три пъти последователно при стрелба от тройката, а след това звездата на тима Коби Брайънт излезе от игра заради стомашни проблеми.

Силна първа и трета част на мача бяха в основата на успеха на Нъгетс. Тай Лоусън вкара 23 точки за победителите, като в началото на второто полувреме почти всяка атака беше завършвана от него. Коментаторите реално повтаряха: „Лоусън- 3 точки, след него Галинари- 3 точки, отново Лоусън- 3, забивка на Лоусън“.

„Не знам, но на мен кошът ми изглеждаше голям и затова сигурно вкарвах при всеки опит, заяви усмихнатият Лоусън, избран за играч на мача. Сега при гостуването си в Стейпълс Сентър Нъгетс отиват със самочувствието, че са обърнали серията от 1-3 до 3-3. За Лейкърс Коби Брайънт завърши с 31, въпреки че не игра през цялото време.

Националната баскетболна асоциация (НБА), плейофи - първи кръг:

Източна конференция

Бостън- Атланта 83:80

Бостън спечели серията с 4-2 победи

Филаделфия- Чикаго 79:78

Филаделфия спечели серията с 4-2 победи

Западна конференция

Денвър- Лос Анджелис Лейкърс 113:95

резултатът в серията е равен 3-3 победи