Баскетболната легенда Майкъл Джордан обави, че ще дари 2 милиона долара на различни институции, които да помогнат да се изгради доверие между силите за сигурност в САЩ и представителите на афроамериканското малцинство в страната след зачестилите случаи на убийства на етническа основа.

В отворено писмо до медиите Джордан заявява:

"Като горд американец, баща, който е загубил собствения си баща при ненужен акт на насилие, и чернокож мъж, аз се чувствам дълбоко засегнат от последните случаи на убийства на афроамериканци от страна на силите на реда и от омразата и убийствата на полицейски офицери. Аз страдам със семействата на жертвите и от двете страни, защото аз самият познавам болката им много добре."

През 1993 година Джордан загуби баща си Джеймс Джордан, който бе убит при опит да защити автомобила си от кражба. Убийците на 56-годишния мъж бяха пратени в затвора с доживотни наказания.

В изявлението си Джордан добавя, че е решил да действа, защото повече не може да търпи случващото се по улиците в САЩ.

Преди дни друг баскетболист - звездата на Ню Йорк Никс Кармело Антъни, заяви, че професионалните атлети трябва да бъдат по-съпричастни към случващото се и да изразяват позицията си ясно.

"Мисля, че това е брилянтна постъпка от страна на Джордан. Сега е времето да се действа, защото в крайна сметка това засяга всички ни. Джордан е едно от най-разпознаваемите лица в света и сред афроамериканското общество и е чудесно, че предприема тези стъпки. Това, че е решил да дари пари, в случая не е важно. Важното е, че той застава с името и лицето си, за да бъде пример", сподели след изявлението на Джордан 32-годишният Антъни. /БТА