Звездата на Орландо Меджик Рашард Люис бе наказан само за 10 мача заради нередности в допинг тест. Става въпрос за завишени нива на тестостерон, което според баскетболиста се е получило, след като е взимал лекарство, продавано в аптеките без рецепта. Люис сподели, че е нямал представа, че субстанцията съдържа вещества, забранени от НБА.

„Поемам пълна отговорност за ситуацията и приемам наказанието си,” заяви финалистът в НБА този сезон. „Извинявам се на всички фенове на Орландо, на съотборниците си и целия клуб, че не съм проучил внимателно лекарството, и не съм преценил правилно нещата.”

Рашард Люис е санкциониран да не играе в първите 10 мача от редовния сезон в Лигата, в които той ще е в състояние да играе, тоест няма да е контузен и ще бъде картотекиран. Освен всичко друго той е глобен с 1.6 милиона долара, което все пак не е много от 18-те милиона, които ще получи за сезон 2009/10. Ако е здрав, Люис ще може да играе на 16 ноември, когато Орландо среща Шарлът.

Люис е шестият играч, който дава положителна проба за такъв вид допинг, откакто НБА прави тестове от 1999 година. Правилата в професионалния баскетбол в САЩ обаче не са толкова строги, колкото в американския футбол и бейзбола, където за тестостерон се налагат много тежки санкции.

Любопитно е, че повишени нива на тестостерон миналата година в България показа и младият баскетболист Христо Захариев. Талантът от Левски, който сега играе в чужбина, даде допинг проба, която не съответстваше на нормите, но от родната агенция за контрол прецениха, че колебанието в нивата може да се дължи на ранната възраст на Захариев.

Рашард Люис трудно ще може да се оправдае с нещо подобно, тъй като скоро ще навърши 30 години.