Отборът на Детройт Пистънс се класира за полуфиналите в НБА, след като надигра Орландо Меджик с 91:86 точки. По този начин буталата спечелиха серията с 4:1 победи и за шеста поредна година ще играят финал в Източната конференция - срещу победителя от сблъсъка Бостън - Кливланд.

Ричард Хамилтън наниза 31 точки за успеха на Детройт, а Хедо Туркуглу вкара 18 точки и хвана 9 борби за Орландо. Магьосниците имаха шанс да намалят аванса на домакините на 1 точка в последната минута, но опит за забивка на Туркуглу бе блокиран успешно от Тайшон Принс.

Шампионът Сан Антонио Спърс е само на 1 загуба от отпадане в плейофите, след като претърпя поражение в петата среща срещу Ню Орлиънс Хорнетс. Лидерите в редовния сезон спечелиха убедително със 101:79 точки и са само на една победа от елиминиране на шампионите.

Изходът на двубоя бе решен в третата част, в която със здрава защита и добро нападение домакините взеха връх с 28:11 точки. Дейвид Уест бе над всички с 38 точки в коша на гостите, а Крис Пол добави 22 точки. За Сан Антонио с 20 точки се отличи гардът Ману Джинобили.