Детройт победи Орландо с 97:93 като гост и спечели категорично плейофната серия между двата отбора от първи кръг с 4 – 0 успеха.

Чуонси Билъпс реализира 25 точки, а Ричард Хамилтън добави 19 за Буталата, които нямат нито една загуба от Орландо и през редовния сезон.

За последно Детройт имаше подобно превъзходство над съперник в плейофите през 1990 година, когато отборът, наричан тогава „Лошите момчета” спечели втора последователна титла.

За разлика от лесните победи в първите три срещи, в четвъртата Детройт имаше доста повече проблеми по пътя към успеха. „Буталата” започнаха слабо решителната четвърта част и три минути преди финалната сирена изоставаха с пет точки – 80:85.

Опитът си каза думата и съставът, стигнал до четири поредни финала в Източната конференция, успя да сложи под контрол положението до края на мача.

Рашийд Уолъс реализира тройка за 83:85, а Крис Уебърп го последва с кука, изравнила резултата.

Билъпс и Хамилтън поеха оттам, за да отбележат последните 12 точки за Детройт в двубоя, а с това и да спечелят крайната победа.

За Орландо Дуайт Хауръд завърши с 29 точки и 17 борби, Грант Хил добави 17 точки, а Дарко Миличич – 14.

Това обаче бе далеч от достатъчното, за да се спре титулярната петица на Детройт, от която всеки играч записа двуцифрен точков актив.

Буталата вече чакат своя съперник във втори кръг, който ще бъде излъчен между Маями и Чикаго. Биковете имат преднина в серията от 3 – 0 победи, а няма отбор в Лигата, който някога да е обръщал подобен резултат. Въпросът е дали миналогодишните шампиони – Горещите от Маями, ще успеят да го сторят за първи път в историята...