Американският град Детройт показа напредничава мисъл, като избра за кмет спортна легенда. За разлика от София, където баскетболният треньор Константин Папазов се пробва неуспешно на последните избори, в Моторния град от днес се разпорежда популярният бивш играч от НБА Дейв Бинг.

Бинг наследи поста от Куоми Килпатрик, който си подаде оставката през септември, и ще управлява Детройт до края на настоящата календарна година, когато изтича мандатът. Интересното е, че само 15% от избирателите упражниха правото си на вот в най-големия град на щата Мичиган. Победата на Бинг пък си бе като от истински оспорван мач – 52 срещу 48 процента за другия кандидат.

Дейв Бинг все пак има едно сериозно предимство пред Тити Папазов – по-възрастен е от него с цели 24 години, така че родният треньор може да се надява след време на по-добри изборни времена, ако се кандидатира отново.

Роденият във Вашингтон Дейв Бинг е дългогодишен играч на Детройт Пистънс, а за кратко е носил екипите на отбора от столицата и на Бостън Селтикс. Той е избиран за Новобранец на годината, през далечната 1967 година, и е седемкратен участник в Мача на звездите, като веднъж е и MVP на шоу-срещата.