Екстравагантният Денис Родман, известен като Червея от времето на професионалната си кариера на баскетболист в NBA, е в Пхенян. По време на демонстративен баскетболен мач той седеше до севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Докато си бъбрел без преводач с Ким, Родман му казал: "Спечелихте приятел за цял живот". Родман седял от лявата страна на Ким и бил облечен с тъмен костюм. На главата си легендата от NBA носел бейзболна шапка с надпис USA.

Севернокорейски мажоретки с мини поли радвали в почивките окото на отбраната публика, сред която били и представени в Пхенян чужди дипломати. Журналисти на чужди медии не били допуснати в залата. Трима играчи от Харлем Глоубтротърс и 12 южнокорейските баскетболисти били в смесени отбори, а мачът завършил дипломатично 110:110. Известно е, че 30-годишният Ким Чен Ун е фен на Родман още от юношеските си години.

„Въпреки че отношенията между нашите две страни са обтегнати, лично аз съм приятел на маршал Ким Чен Ун и на народа на Демократична народна република Корея“, заявил Родман. Думите му цитира китайската агенция Синхуа. Той е първият американец, срещнал се с Ким, след като Пхенян извърши трети подземен ядрен опит, припомня БГНЕС.

Денис Родман приятелски прегърна Ким Чен Ун

източник: Reuters

Носителят на пет шампионски купи от NBA пристигна в Пхенян заедно с Харлем Глоубтротърс и снимачен екип на телевизия VICE, с който ще работи по документален филм за Северна Корея за HBO. В програмата на престоя им е включена т.нар. баскетболна дипломация чрез посещение на спортен лагер за деца баскетболисти.

От VICE разпространиха съобщение, че техният кореспондент Раян Дъфи поканил Ким Чен Ун да посети САЩ, което било посрещнато от севернокорейския лидер с откровен смях.

При пристигането си в Пхенян Родман написа в Twitter: „Не съм политик. Ким Чен Ун&севернокорейският народ са баскетболни фенове. Обичам всички. Край на историята“ и се подписа #WORMinNorth Korea. Той ще остане в страната до 5 март.

Денис Родман приятелски прегърна Ким Чен Ун

източник: Reuters

Денис Родман приятелски прегърна Ким Чен Ун

източник: Reuters