Дирк Новицки вкара победен кош 3.6 секунди преди края на мача между Далас и Маями Хийт, спечелен от Маверикс с 95:93.

Победата за Далас, постигната след забележителен обрат при 15 точки пасив в последната четвъртина, изравни финалната серия в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) на 1-1 победи.

Германският баскетболист поведе отличното нападение на Далас към отбелязването на последните девет точки в мача. Новицки вкара последните два коша с лявата си ръка, въпреки че има травма в средния пръст. Дуейн Уейд пък имаше възможност да върне победата за Маями с финалната сирена, но пропусна стрелба от зоната за три точки и завърши мача като най-резултатен играч с цели 36.

Точно 7:15 минути преди края на мача по всичко изглеждаше, че Маями ще спечели и второто си домакинство преди третия двубой в Далас. До финалната сирена обаче Хийт стигнаха до едва един кош от игра, отбелязан 24.5 секунди преди края от Марио Чалмърс от зоната за три точки. Неговата стрелба обаче се оказа само отговор на тази на Дирк Новицки 2 секунди по-рано, когато Далас поведе с 93:90.

След последвалия таймаут Джейсън Кид забави играта почти до изтичането на максималните 24 секунди за атака и подаде топката на Новицки. Германецът навлезе под коша на Маями, залъга защитата с дрибъл вляво и изпрати топката в коша с победен изстрел в мача.