Чикаго Булс завърши редовния сезон в Националната баскетболна асоциация с победа 107:75 над Кливланд и оглави крайното класиране с 50 победи и 16 загуби. За Биковете не играха титулярните им състезатели, включително Дерик Роуз, които получиха почивка. Като първи на Изток баскетболистите на Чикаго почват в плейофите с отбора на Филаделфия, който е 8-и, а в последната си среща падна 86:108 от Детройт.

"Миналата година се налагаше Дерик Роуз да вади всичките ни мачове с отличната си стрелба. Но през този сезон мисля, че имаме сериозно подобрение. Ние имаме няколко момчета, които могат да извадят отбора с играта си", заяви след победата над Кавалиърс треньорът на Булс Тим Тибодо. Още два мача на Изток, както и един на Запад, откриват утре плейофите в краткия сезон 2012 в Националната баскетболна асоциация.

Джон Лукас III вкара рекордните за него самия 25 точки за Булс, а Джоаким Ноа добави 13 точки и вмзе 13 борби. За гостите Тристан Томсън завърши мача с 13 точки, а Кавалиърс приключи първенството с четири поредни поражения.

В Мемфис местният отбор взе 4-а позиция в Западната конференция за плейофите, след като отнесе Орландо Меджик с 88:76. Марк Гасол вкара 22 точки, а Руди Гей добави 20 и по този начин Гризлис завършиха с 11 поредни домакински победи. Те стартират в неделя плейофите у дома с Клипърс. За първи път на терена за гостите се появи Хедо Тюркоглу, който пропусна последните 10 мача заради лицева травма. Той завърши мача с 18 точки, реализирайки 7 от 13 опита от игра. Въпреки това турчинът се оказа най-резултатен в състава на Меджик.

Отпадналият от втората фаза състав на Вашингтон разби със 104:70 резервите на Маями. Звездите на отбора от Флорида ЛеБрон Джеймс, Дуейн Уейд, Крис Бош получиха почивка във втори пореден мач. За домакините Мо Евънс вкара 18 точки, а Нене и Кевин Серафин завършиха с по 15.

Юта също с доста от втория си състав се наложи с 96:84 над Портланд, като новобранецът Алек Бъркс се оказа най-резултатен за "джазмените" в този мач с 18 точки. Тимът приключи сезона с пет поредни победи и на старта в елиминациите на Запад ще се изправи срещу Сан Антонио. Трейлблейзърс пък не са играли плейофи от сезон 2007/2008.

Шарлот Бобкетс влезе в историята и въпреки победата със 104:84 над Ню Йорк Никс, беше обявен за най-слабия отбор в НБА изобщо. 23-те им последователни поражения и баланс през сезона от едва 7 победи и 59 загуби прави процент на успеваемост 10,6. Въпреки съкратеният заради локаута сезон, няма по-слаби резултати от нито един отбор в цялата история на професионалната баскетболна лига. До момента негативният рекорд беше притежание на отбора на Филаделфия от сезон 1972/1973, когато те имат 9 победи и 73 загуби или 11% успеваемост в мачовете. Съставът на Никс също даде почивка на основните си състезатели. Джералд Хендерсън вкара 21 точки за слабаците от Шарлът, а Джей Ар Смит се отчете с 22 за Никс.

"В последните 10 мача заиграхме по-добре. Всичко това обаче, заедно с абсолютното последно място в историята, е резултат от лошия ни период в средата на сезона", обясни мъдро Хендерсън.