Чикаго Булс уволни старши треньора Вини Дел Негро, след два сезона на нерви между него и вицепрезидента на отбора от НБА Джон Паксън. Двамата отдавна не крият търканията си, а след като за втора поредна година под ръководството на Дел Негро „биковете” отпаднаха в първия кръг на плейофите, нервите на ръководството очаквано не издържаха. В днешния ден нито един от главните действащи лица не бе открито за коментар, но по-късно се очаква генералният мениджър Гар Формън да излезе и да обяви бъдещите планове.

Чикаго се класира за плейофите и в двата сезона, в които Вини Дел Негро води тима, като през този отпадна от Кливлънд в пет мача, а миналия направи феноменална серия срещу Бостън, и загуби в седем срещи.

Засега спрягани за наследник на младия треньор са по-опитните Дъг Колинс, Байрън Скот, Лорънс Франк, Кевин МакХейл и Морис Чийкс.

През последните няколко дни е имало срещи между Дел Негро и президента Джери Рейнсдорф, в които наставникът се е опитал да спаси поста си. Той е изтъкнал развитието на Дерик Роуз, който миналата година бе Новобранец №1, а тази бе избран в Мача на Звездите, както и прогреса на Йоаким Ноа, но това не е впечатлило шефовете.

През декември Вини Дел Негро вече получи сериозен вот на доверие, след серия от загуби на Чикаго. Който и да го замести сега, ще има на своя страна сериозни финансови възможности да привлече някой от големите суперзвезди, които остават свободни агенти през лятото, като Дуейн Уейд и ЛеБрон Джеймс.