„Няма разногласие между баскетболистите в НБА относно локаута в лигата”, увери шефът на съюза на играчите в асоциацията Дерек Фишър, след като в петък ДжаВейл МакДжий от Вашингтон Уизърдс заяви, че има обезкуражени от липсата на прогрес в преговорите за новия колективен трудов договор.

„Човекът, който прекара най-малко време в преговорите, няма право да говори такива неща”, сподели гардът на ЛА Лейкър Фишър. Той реагира на думите на МакДжий, който заяви, че звездите от НБА са „готови да се предадат”, заради опасността да няма редовен сезон в лигата.

„Определено има някои хора, които са готови да се предадат, но повечето са готови да останат на мнението си”, каза ДжаВейл Макджий на среща на съюза в петък.

Фишър оспори думите му и заяви, че всичките 30 играчи, които са били на срещата, са на едно мнението.

Комисарят на НБА Дейвид Стърн подчерта важността на преговорите с федералния посредник следващия вторник като ключов момент от целите разговори, като вероятно още мачове рискуват да бъдат отменени. Стърн добави, че ако лигата и играчите не се разберат до вторник, мачовете през декември ще бъдат загубени. Първите две седмици на сезона вече бяха отменени.

„Време е да се договори. Ако не го направим във вторник, мисля, че няма да играем до Коледа”, сподели комисарят.

Скандалът започна, след като Лигата отказа да даде на състезателите повече от 50 процента от приходите, докато играчите искат 53. Според стария договор, който изтече с края на миналия сезон, баскетболистите прибираха 57 процента от приходите и сега те не са готови на толкова сериозно отстъпление. Разликата в исканията на двете страни е твърде голяма и застрашава целия сезон в НБА.

Единственият път, когато сезонът бе намален заради локаут, бе през 1998/99 година. Тогава отборите изиграха само по 50 мача, тъй като отне твърде много време на двете страни да постигнат съгласие.