Два от фаворитите и тази година за титлата в Националната баскетболна асоциация- Бостън Селтикс и Лос Анджелис Лейкърс, стартираха с победи новия сезон. Келтите от Бостън удариха с 88:80 отбора на Маями, който се напълни със звезди след привличането на ЛеБрон Джеймс в края на миналия сезон. След седем сезона в Кливланд, Джеймс – който е двукратен MVP в Лигата, подписа като свободен агент през лятото с Маями. В първата си среща за новия отбор обаче той вкара 31 точки, които се оказаха недостатъчни за успеха.

Тимът на Бостън заложи на обичайните си и традиционни оръжия – здрава защита и екипност във всяка фаза на играта. Това разкъса синхрона на гостите, които отстъпваха три минути преди края на третата част с 45:60. След това обаче Джеймс вкара 9 точки от общо 12-те до края на частта за своите, срещу само 3 за Бостън и разликата беше стопена на 6- 63:57. Маями съкрати дефицита си до 4 точки при 68:64 за домакините, но тройка на Пол Пиърс и поднасяне на Глен Дейвис доведоха резултата до 73:64.

Индивидуалните усилия на Джеймс в края на мача дадоха нова надежда на Маями, които съкратиха пасива си до три точки- 80:83, но Рей Алън беше точен от зоната за три точки и 49 секунди преди края резултатът стана 86:80.

Гардът на Маями Дуейн Уейд, който пропусна по-голямата част от предсезонната подготовка заради травма в бедрото, не се представи на обичайното си ниво и завърши с 13 точки, като само четири опита от игрова ситуация успя да реализира от 16-те си опита. Рей Алън вкара 20 точки в мача за Бостън, а Пол Пиърс добави 19.

В другата среща от нощта Лос Анджелис Лейкърс измъкна трудна победа над Хюстън Рокетс със 112:100, като Кобе Брайънт вкара 27 точки, а испанският център Пау Гасол – 29. Неочаквано в решаващи фигури за успеха на домакините се превърнаха резервите Шанън Браун и Стив Блейк, чиито изяви в края на четвъртата част гарантираха победата за отбора от Калифорния. Браун вкара четири тройки от четири опита в последната четвърт, а Блейк вкара последната тройка 18.8 секунди преди края на редовното време. Така включването на двамата помогна да бъде компенсирано изоставането от 15 точки, а Браун в крайна сметка завърши с 16 точки, след като накрая реализира и два наказателни удара. Блейк пък приключи мача с 10.

За Хюстън се появи в игра китайският център Яо Мин, който пропусна по-голямата част от миналия сезон поради травми. Той игра 23 минути, през които реализира 9 точки и спечели 11 борби. Иначе за гостите топреализатор стана Кевин Мартин с 26 точки, а Аарън Брукс остана с 24.

В Портланд местният тим стартира с победа със 106:92 над Финикс Сънс, като Николас Батум вкара 19 точки за победителите. На неговата сметка остават решаващи три точки в края на мача, както и 11 борби. Брендън Рой реализира 24 точки за отбора-победител, а за гостите Стив Неш се отчете с 26 точки. 8:15 минути преди края на срещата резултатът стана 86:86, след като гостите в по-голямата част от срещата изоставаха. Но 3:14 минути преди сирената с тройка на Батум Трайлблейзърс поведоха с 97:91, което се оказа нестопяема разлика за Слънцата.