Бостън Селтикс сложи край на перфектното представяне на Орландо в плейофите и го победи в първата среща от финалната серия на Изток. Детелините, които елиминираха преди това големия фаворит Кливланд, биха с 92:88. Рей Алън вкара 25 точки за гостите, а Пол Пиърс- 22, като двамата бяха в основата на първата загуба на Меджик в плейофите. До момента Орландо имаше 8-0 победи в елиминациите и общо 14-0 от 2-и април насам, когато беше и последното им поражение, нанесено от Сан Антонио.

Въпреки че почна мача като резерва, Рашийд Уолъс вкара 13 точки за Бостън, които в нито един момент от мача не изоставаха в резултата. Опитът и класата на отбора обаче си каза думата в последните минути на мача, когато защитата им игра чисто и те запазиха водачеството си.

Винс Картър заби 23 точки за Орландо, а Джамийр Нелсън добави 20. Въпреки че влязоха в мача доста по-свежи и в пет дни не бяха играли официален мач, домакините трудно намериха ритъма срещу непрекъснатата преса на Бостън.

"Не смятам, че се е случило нещо фатално. Наистина Бостън сега имат аванс при домакинствата, но ние сме в състояние да намерим най-добрата си форма за кратко време, каза центърът на Орландо Дуайт Хауърд, който завърши мача с 13 точки и 12 борби.

Добрата защита на Бостън заработи почти веднага след началото на мача и домакините реализираха само 34 процента от стрелбата си. Бостън поведе до почивката с 41:32, но в началото на третата част Нелсън вкара осем безответни точки и съкрати пасива до 43:40. Но с 10 точки на Пиърс и впечатляваща поредица от 19:4 точки Бостън дръпна с 18 точки, което се оказа непревземаемо препятствие за Орландо.

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), плейофи:

Източна конференция, финал:

Орландо - Бостън 88:92

Бостън поведе с 1-0 в серията