Бостън сломи Атланта с 99:65 и сложи точка на мечтите на младия тим на „Ястребите”. Опитният отбор на Селтикс не остави никакъв шанс на своите опоненти, и така спечели плейофната серия с 4-3 победи. Въпреки че никои специалист не бе предполагал подобен драматичен изход от сблъсъка, в този мач Бостън показа най-после лицето си от редовния сезон, малко загубило блясък в последните месеци.

Кевин Гарнет и компания дадоха от самото начало на Атланта да се разбере, че няма да допуснат изненада пред собствената си публика. Още в първите десет минути те дръпнаха с 11 точки, а на полувремето вече водеха с 18.

Гостите от Атланта определено нямаха ден, и ужасният им процент на стрелба ги остави едва с 26 точки до почивката. Най-неприятна за тях обаче се оказа третата четвърт, когато Бостън им вкара цели 35 точки, срещу едва 17. Именно тук свърши и двубоят за Хоукс, които сториха истинско чудо, достигайки до този седми мач.

Кевин Гарнет и Пол Пиърс поведоха Селтикс, като и двамата завършиха с дабъл-дабъл. Гарнет вкара 18 точки плюс 11 борби, а Пиърс бе най-резултатен с 22 точки и 10 борби. Добре се включи и резервата Лион Поуи с 12 точки.

За Атланта на ниво бе единствено Джо Джонсън, реализирал 16 точки. Джош Смит и Марвин Уилямс се разписаха едва с по седем, а Майк Биби не успя да покаже и част от потенциала си, като за 25 минути отбеляза един-единствен кош.

Във втория кръг на плейофите в Източната конференция Бостън среща Кливлънд.