Бостън победи Чикаго със 106:104 и поведе с 3-2 в най-интересната серия до момента в първия кръг от плейофите в НБА. Двата състава продължават да правят исторически мачове, като този ще влезе със сигурност в летописите, тъй като с него това стана първата някога серия, в която са се играли три мача с продължения.

Чикаго спечели първата среща с едно продължение, четвъртата – след две, но днес не издържа и като гост отстъпи на шампионите. Някои от „Биковете” ще си спомнят по-дълго за двубоя, тъй като Кърк Хайнрих получи аркада, а Брад Милър се прости с част от зъб по време на драматичните събития в „TD Garden”.

Мачът бе много равностоен, като двата състава си размениха по една по-силна част – втората за Чикаго, и последната за Бостън. Момчетата на Вини дел Негро можеха да спечелят още в редовното време и да нанесат тежък удар на Селтикс, но ужасните им грешки от предишните срещи се повториха отново в четвъртата част и авансът им, достигащ 11 точки на моменти, бе стопен набързо.

Рей Алън можеше да провали този път Бостън, след като на няколко пъти го спасяваше, като напусна терена за шест лични нарушения пет минути преди края на редовните 48 минути. Това накара истинският лидер на домакините – Пол Пиърс да се събуди и да поеме нещата в свои ръце. Пиърс зае ролята си на капитан на тима и именно решителни негови кошове спечелиха мача за Бостън. Гостите водеха с четири точки, минута и 50 преди края, Рондо отбеляза и намали, а Пиърс вкара за 91:91. След като Бен Гордън изведе отново Чикаго напред при оставащи 16 секунди до сирената, пак Пиърс бе човекът, вкарал мача в продължение при 93:93.

Добавените пет минути бяха не по-малко напрегнати, а силите – изравнени. Нови два коша на Пол Пиърс направиха резултата 104:101, 36 секунди преди изтичането на продължението. Заплашваният със смърт преди няколко дни Тони Алън, появил се като резерва, бе на път да провали усилията на останалите играчи на Док Ривърс, като направи глупав фаул срещу Бен Гордън на тройката при оставащи 27 секунди. Английският национал наниза и трите наказателни удара и последва ново равенство – 104:104. Само 3.4 секунди преди да прозвучи финалният сигнал, Пиърс вдигна залата на крака с поредния си точен удар от средно разстояние, заковал крайното 106:104.

Не всичко обаче бе приключило – след таймаут топката бе вкарана отстрани от Чикаго, Брад Милър получи след бърза комбинация и при пробива бе спрян грубо от Ражон Рондо, който успя да му разкървави устата и да му счупи зъб. В това състояние Милър можеше да вкара мача във второ продължение, но пропусна първия наказателен удар, а при втория се опита да играе за борба, но изобщо не уцели ринга, и така предостави топката за Бостън. Пиърс бе фаулиран, изпусна и двата си опита, но времето изтече, а отскочилата последна топка бе спокойна в ръцете на Глен Дейвис.

Човекът, който продължава да бута шампионите в плейофите се нарича Ражон Рондо. Гардът отново изуми всички с изключително зрялата си игра за своите 23 години. От другата страна Дерик Роуз, новобранец №1 за сезона, направи много пропуски в края, и дори се подхлъзна в решителен миг от мача, с което не помогна особено на съотборниците си.

За Чикаго контузеният Бен Гордън бе най-добър, и преглъщайки болката в сухожилието си, той наниза 26 точки. Йоаким Ноа завърши с 11 точки и 17 борби, а резервата Кърк Хайнрих, който задържа „биковете” в мача през първото полувреме отбеляза 19 точки.

В мача най-полезен бе Рондо, вкарал 28 точки, подал 11 асистенции и овладял осем борби. Силен двубой направи и Кендрик Пъркинс с 16 точки и 19 борби. Пиърс вкара 26 точки, а Дейвис – 21.

Мач №6 е в Чикаго рано сутринта в петък. Победа за Бостън праща шампионите във втори кръг, а успех за „биковете” ще доведе серията до заслужен последен седми мач отново в залата на Селтикс в събота срещу неделя.

В друг ранен мач, Орландо поведе с 3-2 победи в серията срещу Филаделфия, след 91:78 пред собствена публика във Флорида.