Бившият играч от НБА Джон Амаечи, който преди около година призна открито, че е хомосексуалист, пусна книга, в която разкрива редица проблеми, с които се е сблъскал в лигата. Той е първият професионален баскетболист, който открито изрази своята нетрадиционна сексуална ориентация.

В книгата си бившият играч на Орландо, Кливланд и Юта разказа за проблемите, с които се е сблъскал в годините, докато се е състезавал в НБА. В Солт Лейк Сити, който се смята за града на мормоните, Амаечи бил принуден да търси убежище от обществения гняв в гей-клубовете.

По думите на баскетболиста, треньорът на Юта Джери Слоун и лидерът на тима Карл Малоун открито изразили неприязънта си към сексуалната му ориентация.

Амаечи разкри още, че всеки подобен случай, на играч с различна сексуална ориентация е трябвало да бъде съобщен на комисаря на лигата Дейвид Стърн, а инициаторите на подобно “движение” – наказан.

Чрез книгата Джон Амаечи се е опитал да обясни на баскетболистите, че взаимоотношенията вътре в отбора не би трябвало да се влияят от линия живот на играчите.

Тенисистката Мартина Навратилова, баскетболистът Грант Хил, както и други професионални спортисти вече изразиха съгласие с гледната точка на Амаечи относно проблемите на хомосексуалистите.