Атланта се класира за полуфинал в Източната конференция, след като се наложи убедително над Маями с 91:78 в седмия мач от серията в първи кръг и така я спечели с 4-3. В следващия етап задачата на „ястребите” е невероятна тежка, тъй като там отдавна ги чака един от фаворитите за титлата Кливлънд. Атланта прескача тази фаза за първи път от 10 години насам, като за последно се наложи през 1999 година в пет мача над Детройт, а след това във втори кръг тимът от Джорджия бе съкрушен с 0-4 от Ню Йорк. Миналата година Хоукс отстъпиха с 3-4 от впоследствие станалия шампион отбор на Бостън.

Серията между Атланта и Маями бе втората, завършила със седем срещи в настоящите плейофи. За разлика от тази между Чикаго и Бостън обаче, всичките седем мача от тази преминаваха под тоталното надмощие на един от двата отбора. За това ясно свидетелства и фактът, че във всички двубои, победителят е надделял с двуцифрена разлика. В цялата серия, във всичките седем срещи, имаше едва 15 смени на водачеството в резултата, при това само и единствено в началните 12 минути.

По същия начин и днес равностойна бе единствено първата част от мача. Още във втората четвърт обаче Атланта заигра много ефективно в нападение и защита, и успяваше да накаже всяка грешка в рехавата отбрана на „горещите”.

Постепенно срещата се превръщаше в истински кошмар за най-младия треньор в Лигата Ерик Сполстра, който така и не успя да накара своите момчета да си раздават правилно топката и да пазят както трябва. Маями овладя повече борби, но направи и ужасно много грешки, които направиха разликата толкова съкрушителна.

Атланта показа страхотен процент от тройката, а наставникът Майк Уудсън се бе постарал да неутрализира всички силни страни на противника. Неговите баскетболисти имаха и страхотен ден за далечна стрелба, като Джо Джонсън компенсира иначе не особено впечатляващите си изяви в серията с цели шест тройки. Той завърши с 27 точки, пет борби и пет откраднати топки.

Най-резултатен в мача бе лидерът на Маями Дуейн Уейд, но неговите 31 точки не стигнаха за нищо по-сериозно. Игралият много силно в Мач №6 новобранец Майкъл Бийзли завърши със 17 точки, повечето от тях обаче вкарани вече при ясен изход. Юдонис Хаслем бе третият играч на „горещите” с двуцифрен актив – 14 точки и 13 борби.

Джош Смит завърши с 21 точки и девет борби за Атланта, плюс обичайните за него великолепни забивки, които сломяваха опитите на Маями да надигне глава. Опитният Флип Мъри наниза 15 точки от пейката, а Майк Биби както винаги бе душата на тима, с 11 точки и шест асистенции.

Докато Атланта продължава напред, за Маями сезонът приключи. Макар и отпаднал, тимът от Флорида не може да е разочарован твърде много, защото подобрението от миналата година е в пъти, а светлото бъдеще с куп млади перспективни баскетболисти, тепърва предстои.