Най-добрият стрелец на САЩ – Кевин Дюрант – завърши с 38 точки в полуфиналната среща с Литва на Световното първенство по баскетбол в Турция. Освен, че класира своите на финал след 16 години суша, Кей Ди направи много повече – счупи рекорд и почете паметта на загиналите на 11 септември преди девет години.

Дюрант, най-младият топреализатор в историята на НБА, се нуждаеше само от осем срещи на Световни първенства, за да счупи най-доброто постижение за най-много точки на такъв форум, отбелязвани от американски играч. Досега този рекорд държеше Кармело Антъни с 35 точки. Дюрант вече подобри и постижението на Антъни за най-много точки средно на мач, което бе 22.1.

За да отбележи датата, запечатана в историята на САЩ с атентата срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година, Кевин нарисува кецовете си, на които отбеляза и инициалите на близки за него хора, намерили смъртта си точно тогава. „Нека Господ благослови онези, засегнати от случилото се на 11 септември 2001 година... Ще нося 9-11-01 на кецовете си тази вечер... за всички вас, които ни гледате отгоре,” написа Дюрант в своя Twitter часове преди двубоя с Литва.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.