Денвър размени звездата си Алън Айверсън за трима играчи на Детройт – Чоунси Билъпс и Антонио МакДайс и центъра Чейк Самб. Последният бе добавен към сделката, за да се изравнят финансовите параметри, най-вече заплатите.

Билъпс помогна на Детройт да се класират за финал в Източната конференция във всяка от шестте години, в които игра за „буталата”. Той обаче е родом от Денвър и има 58 мача за Нъгетс в рамките на два сезона – от 1998 до 2000 година. МакДайс също е играл за „златните буци”, където стартира кариерата му през 1995 година.

Алън Айверсън бе пратен от Филаделфия в Денвър през декември 2006 година, но не успя да помогне на Кармело Антъни и компания да преминат първия кръг на плейофите.

Договорът на Алън Айверсън, според който той ще получи 21.9 милиона долара за настоящия сезон, изтича през юли.

Чоунси Билъпс от своя страна ще прибере 36.3 милиона за следващите три години, и още 14.2 милиона евентуално при договор за 2011-12. МакДайс ще вземе 6.8 милиона за следващите два сезона.

„Просто решихме, че сега е добър момент да правим промени в отбора си,” заяви президентът по баскетболните операции на Детройт Джо Дюмарс. „Айверсън ще ни даде едно измерение, което не сме имали досега и мисля, че наистина ще ни помогне. Той бе много ентусиазиран от трансфера.”