Отборът на Портланд Трейлблейзърс по възможно най-драматичния начин си осигури класиране за финала в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. С победа 100:96 навън Деймиън Лилард и компания спечелиха последния 7-и мач от серията и си осигуриха сблъсък шампиона Голдън Стейт Уориърс.

Големият герой за Трейблейзър се казваше Си Джей Маккълъм. 27-годишният гард беше в основата на обрата чрез своите 37 точки и 9 борби. Портланд изглеждаше в тежко положение през първото полувреме на мача, след което изоставаше с 39:48.

В даден момент от мача преднината на домакините достигна дори 17 точки и ситуацията в „Пепси Сентър” определено не изглеждаше оптимистична за Портланд. Чак в края на третата четвърт Портланд за първи път успя да излезе напред в резултата, а финалната четвъртина мина почти изцяло под диктовката на гостите.

Еван Търнър направи силно включване от пейката с 14 точки за победителите. Негови бяха и решителните 2 наказателни изстрела при оставащи 8 секунди до края. Чрез тях резултатът стигна 100:96, което значеше, че съперникът имаше нужда от две резултатни атаки. Никола Йокич взе грешното решение при оказалата се единствена възможност за Денвър и тройката му от далечно разстояние не влезе. Портланд спечели борбата, а с това и мача.

Енес Кантер се отчете с „дабъл-дабъл” – 12 точки, 13 борби – за гостите от Портланд, а Лилард стори същото (13 точки, 10 борби, 8 асистенции).

За Денвър най-резултатен беше Йокич с 29 точки (към които добави 13 борби).