Женското ни баскетболно първенство навлиза в решителната си фаза довечера. Двата най-силни отбора у нас ЛукОйл Нефтохимик и ЦСКА започват битката за титлата с първия мач по между си от 18 часа в Бургас.

 

Едно друго първенство вече започна отвъд Океана – женската НБА стартира 11-тия си сезон, но какво знаете за нея?

 

  1. Кой, кога и къде

Шампионът Детройт прие Сакраменто на старта на лигата в повторение на миналогодишния финал. 13-те отбора, които ще се състезават за трофея този сезон са: Чикаго, Кънектикът, Детройт, Хюстън, Индиана, Лос Анжелис, Минесота, Ню Йорк, Финикс, Сакраменто, Сан Антонио, Сиатъл и Вашингтон. Телевизионното излъчване пък ще счупи досегашния рекорд. Общо 91 национални канала ще предават срещите.

 

  1. Стари лица, нови места

От къде да започнем? Това беше най-динамичният период преди сезона с толкова много свободни агенти и трансфери. Сред най-активните беше Сан Антонио. Ветеранката Тай МакУилямс-Франклин пък беше привлечена от Кънектикът в Лос Анджелис, за да запълни празнината оставена от бременната Лиса Лесли, която най-вероятно ще пропусне целия сезон.

 

  1. Богатите стават по-богати, бедните също стават богати

Благодарение на драфта тази година повечето отбори намериха нужните им попълнения и конкуренцията обещава да бъде жестока.

 

  1. Нов вид и усещане

Не се изненадвайте, ако играта ви се стори малко по-различна този сезон. Не става дума само за новите екипи, които придават друг стил на женския баскетбол, но и топката е различна. Има и няколко промени в правилата, които ще направят мачове още по-вълнуващи за феновете.

 

  1. Промени на върха

Имаме петима нови старши треньори начело на отборите. По-точно четирима старши треньори и един, който се завръща на поста си.

 

    6. Изпратете ме във Вашингтон

Мачът на звездите през 2007-ма ще се играе във Вашингтон на 15-ти юли. Това ще е осмото му издание. Гласуването за участниците започва на 22-ри май.

 

  1. Новобранците са талантливи

След четвъртия мач на новобранците миналия сезон можем да заключим, че новата вълна има голямо бъдеще.

 

  1. Всеки иска парче от тортата

Връщайки се назад през 2002-ра година женската НБА създаде нов бизнес модел, който позволи на собствениците доста привилегии.

 

  1. 6 за 11

В началото на сезон 2007 има 6 баскетболистки, които са в лигата от старта през 1997-ма: Шерил Суупс, Тина Томпсън, Лиса Лесли, Муади Мабика, Вики Джонсън и Уенди Палмър.

 

  1.  Най-добрите в света

Женската НБА е дестинацията за най-добрите баскетболистки. Австралийката Лорън Джаксън е смятана от мнозина за най-добрата състезателка в света и точно тя изведе Австралия до златото на Световното първенство миналата година. Миналият сезон в клубовете играха рекордните 29 чужденки от 18 различни страни. Тази година може дори да видим повече, а според ФИБА приблизително 100 милиона жени играят баскетбол по света.

 

  1.  Женската НБА не отива никъде

Дори да сте били подведени от някои хора, то бъдете сигурни, че женската НБА ще я има. Миналата година например посещаемостта на финалите беше доста висока – втората най-добра в историята на лигата. Списъкът със спонсори също е впечатляващ, така че бъдещето на женската НБА е повече от сигурно.