Женският национален отбор по баскетбол победи в последната си допълнителна квалификация за Евро 2007, но резултатът не бе достатъчен, за да го класира за финалния турнир в Италия. Момичетата на Георги Божков надделяха над Израел със 76:72, а се нуждаеха от успех с 11 и повече точки.

В зала „Миньор” в Перник двубоят започна равностойно, с лек превес на гостите. Те взеха крехка преднина от пет точки и я поддържаха до края на частта, когато българският състав успя да изравни играта и резултата на светлинното табло. Наталия Топалова и Албена Брънзова изведоха тима напред в резултата, но с кош на най-добрата за Израел Лирон Коен четвъртината завърши 21:23.

Играта на българките тръгна много добре през втората част и те се възползваха по най-добрия начин от грешките на съперника. Бавно преднината на нашите момичета растеше, за да приключи полувремето при девет точки в тяхна полза.

В средата на третата част Екатерина Димитрова отбеляза кош, с който България взе аванс от 12 точки – повече от необходимите за класиране. За съжаление на българския щаб обаче, двубоят не приключи в този момент. Оттук-нататък, съставът на Георги Божков започна да губи преднината си, и тя намаля само на една точка минута и половина преди края на периода. Надеждата обаче все още бе жива за българките, които отново се опитаха да натрупат аванс и не се предадоха до края.

Две минути преди финалната сирена, разликата отново достигна девет точки в полза на домакините – 74:65 - и само три бяха нужни да краен успех. Брънзова и Бачкова пропуснаха от тройката, а до последния сигнал в мача авансът се стопяваше, вместо да се увеличи, и в крайна сметка българският отбор победи, но загуби…

По този начин дамският състав напълно повтори съдбата на мъжкия, който победи в последния си мач, но не с необходимата разлика.

Таня Чиров бе най-резултатна за България с 19 точки, като овладя и 7 борби, а Наталия Топалова добави 15 точки и 5 борби. Лирон Коен завърши с 21 точки за Израел.

За финалния турнир се класираха Израел, Словакия и Полша. Един от трите тима ще заеме последното останало свободно място на Евробаскет 2007.