Националният ни отбор по баскетбол изигра оспорван мач срещу Полша във втория ден на турнира European basketball tour, но записа второ поражение на надпреварата в Арена Армеец. Българите загубиха с 69:75 точки от поляците, но бяха близо до успеха срещу по-опитния си съперник.

Пред погледа на Матей Казийски и някои от отсъстващите това лято от състава на Росен Барчовски национали като близнаците Деян и Калоян Иванови, баскетболистите ни позволиха на Полша да измъкне победата. Сред около 500-те зрители в Арена Армеец бе и екс-капитанът на националния Тодор Стойков, който бе довел малкия си син Стилиян.

ВИДЕО И СНИМКИ: България се опъна и на Полша, но пак падна

източник: Синмки: Лили Вълчева

За националния ни тим дебют направи американецът Седрик Симънс, който игра 15 минути и завърши със 7 точки и 5 борби.

България се държа близо до поляците през повечето време, като разликата стигна за момент 16 точки в началото на третата четвърт при 49:33 за гостите. Първите 10 минути завършиха при 19:16 за Полша, а на почивката националите изоставаха с 9 точки при 39:30 за съперника. Ники Върбанов бе с 9 точки за първите 20 минути, а в края на двубоя завърши като втори по резултатност за България с 15 точки и 6 борби. Центърът отново се понрави с изявите си в сблъсъка със звездата на поляците Марчин Гортат, който вкара 18 точки и добави 10 борби за успеха на своите.

ВИДЕО И СНИМКИ: България се опъна и на Полша, но пак падна

източник: Синмки: Лили Вълчева

Второто полувреме тръгна лошо за домакините и Полша вдигна преднината си, но към края на частта баскетболистите ни намалиха само до 3 точка пасва си при 50:53. Поляците водеха с 4 точки преди последната четвърт – 57:53, а с две поредни успешни атаки, завършени от Христо Николов България поведе с 1 точка при 58:57. Разликата се задържа в границите на точка-две за Полша, после стигна до осем и падна до три, когато 2.40 минути преди финала при 70:67 точки за противника националите имаха шанс за победа, но до обрат така и не се стигна.

ВИДЕО И СНИМКИ: България се опъна и на Полша, но пак падна

източник: Синмки: Лили Вълчева

Освен Върбанов за България най-резултатен бе Христо Николов с 16 точки и 5 борби, а Павел Маринов завърши с 9 точки. За Полша, Гортат вкара 18, а Михал Игнерски и Лукаж Кошжарек се отчетоха със съответно 14 и 11 точки.

Така България остава с две загуби, а Полша вече има една победа на турнира в Арена Армеец. Утре националният ни тим излиза срещу Украйна от 18 часа.