Препятствието за ЛукОйл Академик по пътя към групите на турнира Еврокъп е ясно – чешкият Простейов. Първият мач от квалификационния двубой бе спечелен със 70:65 точки, а вторият предстои в сряда вечер.

От промоцията си в елита на Чехия през 2004-а година Простейов не е завършвал по-ниско от четвъртото място в първенството, а на два пъти е участник във финала. Историята на баскетбола в чешкото градче датира от основаването на клуба през 1940-а година, но повратен момент е 2003-а, когато е взет лиценз за местните професионални дивизии. Още в първия си сезон във втора лига, отборът влиза в елита.

През първата си година в топ дивизията Простейов достига финал за купата на Чехия и играе полуфинал в шампионата. През 2006-а пък излиза на международната сцена и участва във ФИБА Еврочалъндж. Година по-късно тимът се класира за четвъртфиналите в турнира.

Простейов стартира с две победи в тазгодишното първенство в Чехия, като при успеха над Пилзен с 83:75 точки най-резултатен бе екс-баскетболистът на ЛукОйл Академик Травис Питърсън.