Съперниците на българските баскетболистки в групата от допълнителните евроквалификации за първенството в ИталияИзраел и Унгария – взеха победи, но на различен фронт.

Израел направи сериозна крачка към класиране на шампионата, след като надви Словакия с 84:71 в първия си мач от последния квалификационен турнир, а Унгария разгроми Словения със 74:30 точки в среща от турнира за оставане в А дивизия. Съставът на Израел чака двубоя си с Полша утре, а унгарките имат мач с Швеция.

България остана втора в групата и не играе в нито един от двата турнира, но както е известно за поредна година остана извън елита на Стария континент в женския баскетбол.

Европейското първенство при дамите стартира на 24-ти септември като миналогодишните шампионки от Чехия излизат срещу Латвия, финалистките от Русия играят с домакините от Италия, а бронзовите медалистки от 2005-та Испания срещат Сърбия.

16-те участника са разделени на 4 групи по 4 тима в 4 различни италиански града, а финалите са в Киети. За символично българско участие можем да приемем родената в Пловдив Неврие Йълмаз, която ще играе на първенството заедно с националния тим на Турция.