Два от съперниците на българския национален отбор по баскетбол на Европейското първенство се изправиха днес един срещу друг в контролна среща в Лондон. Полша записа втора поредна загуба на приятелския турнир в „О2 Арина”, а Турция записа втора победа, този път с 66:58.

Поляците започнаха мача добре и показаха доста по-силна игра от вчерашния двубой с Израел. Мули Кацурин започна със следната петица – Кжищоф Шубарга, Дейвид Лоугън, Кжищоф Рожук, Адам Войчик и Мачей Лампе. Той обаче все още не може да използва звездата Марцин Гортат, както и Михал Игнерски, които са с травми.

За Полша това бе най-доброто начало на контролна среща от настоящата предсезонна подготовка, като с бърза игра и точна стрелба тимът дръпна с 15:6, а в края на първата част и с 22:12.

В средата на втората четвърт авансът на Полша скочи до 14 точки, и старши треньорът на Турция Богдан Таньевич взе тайм-аут, след което започна и обратът, за да приключи полувремето при 37:29. Така продължи да се движи разликата и след почивката, но заради натрупани четири фаула Лампе седна на пейката и така лиши поляците от най-силното си оръжие в мача.

Третата част бе доста слаба откъм реализирани точки – 12:13, и остави на практика всичко да се реши в последния период, който стартира при 49:42.

Един от лидерите в турския отбор Ерсан Илясова взе инициативата в заключителните 10 минути, и със страхотна игра обърна резултата до 53:52 в полза на своя тим, шест минути преди сирената. В следващите две минути Полша не успя да се разпише в коша на противника, и нямаше кой да спре Илясова. Тюркоглу също показа защо е голяма звезда и авторитетните му намеси направиха преднината на турците пет точки. Тройка на Лоугън намали отново до четири – 56:60 три минути преди края, но опитът си каза думата и Турция успя да задържи победата. Мачей Лапме напусна за пет лични нарушения и това се оказа преломната точка за полския състав.