Испанският национален отбор по баскетбол, настоящ световен шампион, победи олимпийския първенец Аржентина с 90:88 в оспорвана и изключително класна контролна среща преди Игрите в Пекин. Мачът се явяваше и повторение на полуфинала на Световното първенство преди две години в Япония, когато европейският тим надделя.

Приятелският двубой бе своеобразно представяне на испанския тим, заминаваш за Олимпиадата, както и честване на 70-годишнината на най-авторитетното спортно издание в Испания – „Марка”.

Новият селекционер на Ла Фурия Айто Гарсия Ренесес записа трета поредна победа, откакто пое отбора, и даде повод на цялата нация да си мечта е за олимпийска титла. Испания доминираше през по-голяма част от двубоя в Мадрид, показа силна защита и стабилно нападение, докато Аржентина изглеждаше пасивна и все още далеч от формата си. Южноамериканците имаха своя момент в мача след почивката, но бързата треньорска реакция на Ренесес не позволи да се стигне до обрат.

Най-резултатен за Испания бе Хосе Калдерон с 18 точки, 12 вкара Марк Гасол, а с по 11 се отчетоха Пау Гасол и Раул Лопес. От състава на Аржентина Ману Джинобили реализира най-много – 18 точки.