САЩ постигна четвърта победа в група А от олимпийския турнир по баскетбол на Олимпийските игри, като се наложи над Литва с 99:94. По този начин американците печелят групата, докато Литва се нуждае от задължителна победа над Тунис в последния кръг, за да търси продължаване напред. САЩ играе срещу Аржентина в последния мач от група А.

Въпреки поражението, Литва стана отборът, създал най-много проблеми на САЩ дотук в баскетболния турнир на Олимпиадата. Литовците с бърза и интелигентна игра съумяха да накарат американците да се объркат в защита, и мина доста време, докато Коби Брайънт и компания се окопитят.

СНИМКИ: Литва разтрепери САЩ в истински олимпийски спектакъл

източник: Reuters

САЩ водеше с няколко точки в по-голяма част от срещата, но в края на първото полувреме разликата бе намалена значително, и малко след подновяването на играта, Литва дори поведе в резултата с точка 56:55. Американците все пак демонстрираха доста по-стабилна защита през второто полувреме, благодарение на което успяваха да поддържах крехък аванс.

Капитанът на литовците Линас Клейза играеше страхотно, но натрупа три лични нарушения в средата на третата четвърт, и трябваше да поседи на пейката. Дори и без него обаче, след няколко предизвикани грешки на САЩ, Литва отново изравни до 67:67, при това с отлично движение на терена, и пробиви през центъра, позволяващи лесни забивки.

СНИМКИ: Литва разтрепери САЩ в истински олимпийски спектакъл

източник: Reuters

Резултатът се запази равен, и след като американският тим продължи да пропуска от наказателната линия безогледно. САЩ отново имаше лека преднина в края на третия период и началото на четвърти, но тя така и не нарастваше, въпреки всички опити. Литва продължаваше да играе много умно, и дори принуди Майк Кжижевски да направи за първи път треньорски ход – да вземе прекъсване. Линас Клейза продължи да прави геройски отигравания, и именно негова тройка изведе Литва напред – 82:80 – шест минути преди края на мача. Ако не бяха поредицата грешки в литовското нападение, те дори можеха да дръпнат леко напред, но вместо това балтийците се поддадоха на натиска на САЩ, и се сблъскаха с атлетичната защита на американците, за да отстъпят отново крачка назад. Наложи се и ЛеБрон Джеймс да вземе нещата в свои ръце, и с добра серия, САЩ поведе с девет точки, две минути преди сирената.

СНИМКИ: Литва разтрепери САЩ в истински олимпийски спектакъл

източник: Reuters

Оттам вече нямаше начин американците да изпуснат преднината си, и те затвориха успешно най-трудния си мач тази година.

Литва записа фантастичен процент стрелба, и дори спечели борбата под коша, но 23-те грешки на момчетата на Кестутис Кемзура нямаше как да не костват успех срещу тим като САЩ.

За Литва Линас Клейза завърши с 25 точки, Мартинас Поциус добави 14 точки, седем борби и шест асистенции. ЛеБрон Джеймс завърши с 20 точки за САЩ, Кевин Дюрант с 16, а Дерон Уилямс реализира 12.

СНИМКИ: Литва разтрепери САЩ в истински олимпийски спектакъл

източник: Reuters