Полша показа сериозна заявка за сериозно домакинско представяне на предстоящото Европейско първенство по баскетбол догодина. След като победи България в неделя, днес Полша се справи и с Италия – наш съперник в евроквалификациите. Миналия петък обаче българският отбор успя и да победи поляците, с което показа, че може да е равностоен съперник на всички европейски тимове.

Поляците се наложиха като гост в тежките условия в Бормио със 75:74 (19:21, 24:17, 16:18, 16:18). Поредния си силен мач изигра Марцин Гортат, завършил с 28 точки и 13 борби, включително и наказателни удари три секунди преди края.

За Италия това бе стартът на последния етап от подготовката за квалификациите за Евро 2009. Домакините започнаха по-добре мача, бързо дръпнаха в резултата, но внезапен спад в играта им позволи на поляците да обърнат развоя на срещата. Точките, натрупани от гостите преди почивката, в крайна сметка се оказаха и решаващи за крайната развръзка.

Мачът бе доста нервен и изпълнен със сблъсъци между съперниците, но не се стигна до неприятни случки на терена.

Италия бе без звездите си от НБА Андреа Барняни и Марко Белинели. В тяхно отсъствие най-резултатен бе Сораня с 13 точки, Читадини добави 11. Към тима обаче се присъдинява от днес Данило Галинари, който е придружаван от физиотерапевта на Ню Йорк Никс Антъни Сико.

„Трябва да приемем фактите, че всичко се променя и да се съобразяваме с реалността,” коментира старши треньорът на Италия Карло Рекалкати. „Все още сме носители на олимпийски медали, но те няма да ни помогнат срещу Финландия, Унгария, Сърбия и България в квалификациите. Ще има тежки битки и ние не можем да си позволим пропуски. Днес показахме по-малко талант и физическа издръжливост от съперника, трябва да работим още за агресивност и концентрация. Ако сбъркаме, ще платим огромна цена. Трябва да осъзнаем реалността и да започнем да градим нещо ново върху нея.”

За Полша освен Гортат се отличи и Игнерски с 19 точки.

В четвъртък в Бормио Скуадра Адзура започва участие в турнир с Полша, Франция и Израел.