САЩ запази царството си непокътнато, и продължава да е баскетболният владетел на света. Американците защитиха олимпийската си титла, след победа със 107:100 срещу Испания, и продължават да притежават златните отличия от Олимпиадата и Световното първенство. Европейският шампион Испания показа, че не е далеч от своя основен опонент в глобален мащаб, но все още няма сили и класа да преодолее най-добрите баскетболисти в света.

Пред погледа на куп знаменитости, спортни ръководители, като президентът на МОК Жак Рох, шефът на световния баскетбол Иван Майнини, и още 20 хиляди в „Норт Гринуич Арина“ в Лондон, американците взеха своята 14-та титла, от 17 участия.

САЩ защити олимпийския си трон, добра Испания остана отново под върха

източник: Reuters

Кевин Дюрант задмина предшествениците си, като със 30 точки, отбелязани във финала, завърши като топреализатор на цялата Олимпиада, със 157, и като баскетболистът с най-много точки на едни Игри.

През 2008-ма на финала в Пекин, САЩ отново се наложи над Испания, с резултат 118:97. Макар и малко по-слабо резултатен, финалът в Лондон бе по-равностоен, и чак до средата на четвъртата част все още изходът не изглеждаше никак ясен.

Двубоят започна с размяна на кошове до средата на първата четвърт, когато САЩ удържа испанците без кош в продължение на две минути, и успя да дръпне леко в резултата. Двата състава все пак показваха отлична офанзивна игра, без да се хвърлят много в защита, и така направиха силно резултатна четвъртина – 35:27. Американците нанизаха шест тройки само в тези начални 10 минути.

САЩ защити олимпийския си трон, добра Испания остана отново под върха

източник: Reuters

Испания успя малко да организира своята защита във втория период, и три минути след началото му, изравни до 39:39. САЩ опитваше отново да поведе с по-стабилен аванс, но така и не успя да го увеличи на повече от седем точки в няколко момента от частта. Напротив, в самия й край испанците не позволиха кош за 67 секунди, и с четири наказателни удара стигнаха само до точка изоставане на почивката – 59:58.

Надеждите на Испания за най-голямата изненада на турнира останаха и след третата четвърт. Пау Гасол и компания не само станаха първия отбор в Лондон, който не загуби въпросните 10 минути със солидна разлика, но дори записа равенство в третата част. Досега в повечето си срещи, американците решаваха изхода именно в третия период. Гасол и Сърдж Ибака господстваха в подкошието в тези минути, и именно те двамата реализираха почти всички точки за испанците, за да си остане изоставането им само една точка преди финалната четвърт.

САЩ защити олимпийския си трон, добра Испания остана отново под върха

източник: Reuters

САЩ стартира последната част със седем точки за малко повече от минута, а след това близо две минути двата състава не си вкараха кош. Точно четири минути и половина преди сирената за край на мача, разликата стана десет точки. Последвани от мощна забивка и още един кош на ЛеБрон Джеймс, дори и връщането на няколко точки от страна на Испания не помогна с нищо. Американският тим направи няколко силни защити, а силите на испанците свършиха, преди да осъществят един последен натиск. Разликата си остана 7-9 точки и в последните минути, за да триумфират НБА звездите на САЩ.

За Испания остана утешението, че изигра отличен финал, и за втори пореден олимпийски цикъл ще остане първи подгласник на американците. Третото място зае Русия.

САЩ защити олимпийския си трон, добра Испания остана отново под върха

източник: Reuters

Кевин Дюрант завърши с 30 точки и девет борби, и след уникалния финал на Световното първенство преди две години, се оказа ключът към успеха на Майк Кжижевски във финала. ЛеБрон Джеймс добави 19 точки, Коби Брайънт вкара 17, а Крис Пол – 11.

24 точки, осем борби и седем асистенции регистрира Пау Гасол, който дълго се прегръща и говори със съотборника си в Лос Анжелис Лейкърс Коби Брайънт след последния съдийски сигнал. 21 точки вкара Хуан Карлос Наваро, 17 – Марк Гасол, а Сърдж Ибака и Руди Фернандес се отчетоха съответно с 12 точки и девет борби, и 14 точки.

САЩ защити олимпийския си трон, добра Испания остана отново под върха

източник: Reuters