Олимпийският шампион по баскетбол за мъже САЩ започна с убедителна победа защитата на титлата си на Игрите в Рио де Жанейро. Американците разгромиха Китай със 119:62 точки в първия си мач от група "А".

Кевин Дюрант се отличи с 25 точки, ДеМаркъс Къзинс добави 17 точки, а Пол Джордж записа 15 точки за фаворита в турнира. Отборът на САЩ имаше аванс от 59:30 на почивката и водеше с 91:47 преди финалните 10 минути на мача. Кармело Антъни реализира 9 точки, но записа историческо постижение. Той стана първият американски баскетболист, който участва на четири олимпиади. 32-годишният ветеран изравни постиженията на ЛеБрон Джеймс и Дейвид Робинсън, след като изигра 24-и мач на олимпийски игри. Американците постигнаха две победи над Китай със 106:57 и 107:57 точки в контролни срещи през юли. И Цзянлян беше най-резултатен за Китай с 25 точки в четвъртото си участие на олимпийски игри. 

Отборът на Сърбия победи Венецуела с 86:62 точки в друга среща от групата. Богдан Богданович отбеляза 19 точки, а Сърбия постигна първа победа на олимпийски игри като независима държава от 2006 година насам. Мирослав Радулица добави 18 точки.  Сърбите се завърнаха на турнира след 12-годишно прекъсване. През 2004-а година в Атина те играха като Сърбия и Черна гора, но сега имат самостоятелен отбор, както и черногорците. 

Отборът на Сърбия, който е световен вицешампион от преди две години, спечели квалификационен турнир, за да играе на олимпиадата в Рио. Хосе Варгас и Грегори Ечениге отбелязаха по 12 точки за Венецуела. 

САЩ и Венецуела ще играят един срещу друг във втория кръг в понеделник. Андрю Богът реализира 18 точки при победата на Австралия с 87:66 точки над Франция в мача на откриването на турнира. Патрик Милс беше най-резултатен за австралийците с 21 точки, а Арън Бейнс завърши с 14 точки. 

Лидерът Тони Паркър се отличи с 18 точки за Франция. Австралийците поведиха с 15 точки в началото на двубоя, но след серия от 14:2 съперниците им намалиха пасива си до 33:36 на почивката. През третата част Австралия отново игра силни и натрупа аванс от 61:48, след което до края нямаше проблеми.