Националът Александър Янев е второто ново попълнение на баскетболния Берое за предстоящия сезон.

Въпреки, че в момента е на лагер с националния отбор и се готви за предквалификациите за световното първенство Сашо отговори на въпросите на официалния сайт на Берое:

- Завръщаш се в българското първенство след престой в Македония и Хърватия. Какво те накара да приемеш офертата на Берое?

- Няколко са причините, който ме накараха да взема решението да се върна в България и специално в Берое. Първо, през последните ми два сезона аз съм играл в шест различни отбора, в пет различни страни, което е малко трудно разбираемо и обяснимо как е възможно! Реших, че за следващия сезон ми трябва отбор, в който и с който мога да намеря своето място, своята най-добра игра и да изиграя целия сезон на едно място. Второ, Берое е отбор, с който може да се гонят високи цели, дори по-добри от миналия сезон, което аз искам най-много.

- Присъствието на Любо Минчев и на Тихомир Желев в състава беше ли решаващо?

- И двамата ги познавам много добре и сме работили заедно. Добавяме и Пламен Алексиев, защото и той е от Варна. Зад моето решение да играя за Берое стоят и много други причини, но това, че се познаваме и ще работим пак заедно е положително за мен.

- Какво очакваш от този сезон след като старозагорци направиха силно представяне през миналата година? Смяташ ли, че може да повторите тези изяви?

- Да така е, наистина Берое направиха много успешен сезон и се вижда как този отбор всяка една година израства и става фактор в първенството. Но познавайки Любо Минчев който е максималист, другия сезон той няма да се задоволи само с същото, а ще гони по-високи резултати и всички заедно ще се опитаме да направим по-успешен сезон.

- През миналата година смени три отбора. Защо се стигна до това?

- Причините са много и не са само в мен. Не искам да ги коментирам и да обиждам някого. Всичко си остава в миналото, но аз лично единствено мога да си взема поука от това. Само да съм здрав и да имам късмет, всичко ще върви в правилната посока.

- Какви са ти впечатленията от българското първенство в последния сезон докато беше извън страната?

- Миналият сезон беше много интересен и мисля, че имаше по-голяма конкуренция от предишни години. Имаше отбори, който не постигнаха добри резултати, а бяха с големи цели в началото на сезона. Пак се вижда, че няма отбори, в които да има 17-18-годишни момчета и да им се дава малко време. Всеки гони някакви резултати. А това, че не излизат кадри и никой не прави нищо, за което е виновна федерацията, но не е мястото тук да го говоря пък точно аз.

- Ако трябва да го сравниш с македонското и хърватското първенство?

- Българското първенство е по-силно от македонското, но по-слабо от хърватското. Това, което ме впечатли в Хърватия е, че се работи много с младите и им се дава шанс, въпреки че някои не са готови. На тях им се вярва и за това и толкова хървати излизат в Европа и играят в силни първенства, това е тяхната политика.

- Какво очакваш от предквалификациите за световното първенство?

- Знам,  че квалификациите няма да бъдат лесни и ние трябва много добре да се подготвим в малкото време, което ни остава. Единственото е да бъдем всички здрави, подготвени, фокусирани и да вярваме че можем да завършим квалификациите на 16 август по най-добрия начин.