Българският национален отбор по баскетбол за младежи до 20 години постигна първа победа на Евробаскет 2008 в Латвия. Момчетата на Иван Чолаков и Петко Делев се наложиха с 90:75 в първия мач от групата на борещите се за оцеляване в Дивизия А.

Успехът можеше да бъде още по-убедителен, но в края на срещата младежите се поотпуснаха и умората си оказа влиянието.

Българският тим започна много добре мача, и още в след първата четвърт натрупаха аванс от десет точки – 24:14. Нашите момчета не изпуснаха водачеството през целия двубой. В края на полувремето преднината ни нарасна до внушителните 20 точки при 40:20, а на почивката резултатът бе 44:29.

На старта на заключителната част вече преднината на българите се колебаеше между 21 и 26 точки. След това последва отпускането в състава и така младите ни таланти позволиха тя да бъде стопена до 15 точки на финала.

Чавдар Костов за пореден път доказа класа и добра форма, като завърши с 26 точки, 7 борби и 6 асистенции. Отличи се и влезлият като резерва Павел Маринов, който наниза 22 точки. Друг основен играч, Иван Лилов, бе много полезен за отбора, като беше съвсем близо до рядък дабъл-дабъл от точки (14) и асистенции (9), към които добави и 5 борби. Четвъртият от нашия тим с двуцифрен точков актив (11 т.) бе Павел Иванов, който също се включи добре от скамейката.

Въпреки успеха срещу кавказците, шансовете на нашите за оставане в елита не изглеждат много по-големи отколкото преди този мач, защото тепърва им предстоят двете най-тежки и най-важни изпитания – срещу Гърция и Словения.