Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков имаше удоволствието само дни след официалното си избиране на поста да стане свидетел на успеха на юношеския национален отбор във Варна. Павлин Иванов и компания вдигнаха трофея в Дивизия Б и догодина ще играят в елитното Европейско първенство.

„Има повече от едно нещо, на което трябва да се радваме това лято. Първо, юношеският отбор успя да покаже баскетболни стойности, оценени от специалистите. Ние сме доволни като федерация. Второ, успяхме за кратко време да организираме първенството във Варна, за което също сме много горди. Надяваме се така да впечатлим ФИБА Европа, за да ни гласува доверие за други първенства,” заяви Глушков, който присъства на награждаването на юношите за Отбор №1 на месец юли.

„От този отбор има няколко сериозни заявки и за участие в мъжкия национален отбор, така че трябва да следим тези млади перспективни състезатели. Имаме и покана за участие на Световно първенство 3 на 3, което е в тяхната възраст, и ще определим отбор, който ще ни представя в Италия,” разкри Глушков.

Запитан дали фактът, че ядрото на най-добрата ни национална селекция играе в Италия, е повече притеснителен, или обнадеждаващ, босът на БФБ заяви: „Те явно са оценени в чужбина. За нас е радостно, че имаме такива играчи. Следващата стъпка ще е те да станат добри професионалисти, да играят в престижни отбори. Това, че играят в момента в чужбина, не са станали толкова добри. В чужбина имат възможност да вземат най-доброто от всякъде, да задоволят нашите играчи. Там има и казармен ред, който ние малко сме позабравили, но трябва да си я спомним, защото те се трудят много.”