Американският гард Ърл Джеръд Роуланд може да стане част от националния отбор на България по баскетбол. По настояване на селекционера Пини Гершон още в началото на годината е задействана процедура по издаването на български паспорт за 26-годишният Роулънд. „Надяваме се, че в най-скоро време ще му бъдат издадени необходимите документи,” призна един от помощниците на Пини Тити Папазов.

Ако успее да се сдобие с гражданство това лято, 191-сантиметровият баскетболист може да се включи в подготовката на националите за Евробаскет 2009.

Ърл Джеръд Роулънд е родом от Калифорния, и играе като плеймейкър. В кариерата си той е играл в Австралия и Латвия, а от 2007 година е в Германия. Там той първо носи екипа на Артланд Драгънс, а през миналия сезон е част от Телеком Бон.

Ърл, или както е познат още Eazy Роулънд, прави впечатление със силна физика, благодарение на която през миналата година бе определян като един от най-добрите плеймейкъри в силната немска баскетболна лига. Той е добър реализатор, но е класно попълнение и в защита. Роулънд е носител на Купата на Германия с Артланд, а през тази година игра финал с Телеком Бон.

Интерес към Ърл Джеръд Роулънд има от страна на италианския Скаволини, и през следващия сезон той може да се отправи към Ботуша. Българският паспорт със сигурност ще отвори доста врати на Роулънд в Европа.