Един от най-добрите баскетболисти в полското първенство – Дейвид Лоугън, вероятно ще получи паспорт и ще играе за местния национален отбор на Евробаскет 2009. Полша е съперник на България на шампионата на Стария континент и е домакин на събитието.

Всички документи на Лоугън вече са готови, и лежат на бюрото на президента на Полша Лех Кажчински. Очаква се в най-скоро време да бъде получен отговор от кабинета, на молбата на баскетболната федерация да бъде натурализиран американецът. Централата е описала подробно произхода на Лоугън и е наблегнала на заслугите му за полския баскетбол.

„Надяваме се на положителен отговор от страна на Президента. Дейвид Лоугън със сигурност може да помогне много на нашия национален отбор, особено предвид предстоящото Европейско първенство,” заяви шефът на полската федерация Роман Лудвичук. „Лоугън е млад играч, на 26 години. Това е важно и в контекста на Олимпиадата след пет години. Той е част от наш дългосрочен план за развитие, и може да е много полезен за изпълнението му.”

Дейвид Лоугън е гард, играл в Италия, Израел, Д-лигата на НБА, а от 2006 година е в Полша. В момента той е баскетболист на шампиона Проком. Лоугън е висок 185 см, и се слави като страхотен стрелец.

Самият Дейвид много пъти е изявявал желание да играе с екипа на Полша. В Европа натурализирането не е нищо ново, като един дори стана шампион на Стария континент преди две години – Джей Ар Холдън с Русия. В състава на България също има натурализирани американци, като в последните квалификации Ибрахим Джабер изигра основна роля за класирането на страната ни на Евробаскет 2009.