Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон коментира жребия за групите на Европейското първенство в Полша, който противопостави България с Литва, Турция и домакините.

„Това е жребий и можеше да е по-лош, но можеше и да е по-добър. Ако ръката на теглещия беше отишла малко надясно, щяхме да попаднем в мечтаната за нас група, но ръката му отиде наляво. Това е по-лоша група от тази, която можехме да имаме, но е по-добра от двете, които останаха накрая. Предпоследната е може би най-тежката, но това е просто жребий и както в този за квалификациите имахме ужасен късмет, но си свършихме работата, така че сега се надявам пак да се справим като преследвачи. Очаквам да стоим добре на терена. Надявам се да спечелим поне един мач и да стигнем следващата фаза. Няма да е лесно, защото Полша е домакин и със сигурност няма да ни е лесно против тях. Другите два тима със сигурност са по-добри от нас. Но все пак, както знаете може да си аутсайдер, но с помощта на Бог, всичко може да се случи”, заяви Пини за Гонг от Атина.

- За вас това ще е първо Европейско първенство като треньор, нали така?

- На терена, да. Точно така и това ще е хубаво преживяване и за мен. Бил съм на няколко Европейски първенства, може би 4. Бил съм скаут или съм ходил на различни клиники, но като треньор това ще ми е първи шампионат. Надявам се на добър старт.

- Интересно е, че Литва и Турция ни бяха съперници и на миналото първенство, на което участвахме, така че сега това е сякаш възможност за реванш.

- Ами вижте, това е различна година, различни отбори. Няма нужда да говоря за Литва, защото те имат топ играчи, които играят на високо ниво в Европа, и като държава са сред водещите сили. Турция се представи много добре в квалификациите. И преди бяха силни, имат много таланти, но както казах, ако играем както преди и дори по-добре, трябва да вярваме, че нещо хубаво може да се случи. Както казах ние отиваме като аутсайдери, преследвачи и е лесно – и за играчите, и за отбора. За съперниците ни ще е трудно да играят срещу такъв тим. Има много време до Европейското. Надявам се играчите ни ще играят повече независимо къде – в отборите си в Европа или в българското първенство. Надявам се, че ще бъдат още по-добри. Ние играхме добре като отбор и дано да можем по-добре.

- Доколкото разбрахме, можем да ви очакваме скоро в България отново?

- Първо, идвам, за да тренирам млади момчета 14-17-годишни състезатели. Това са нашите бъдещи играчи. И второ, идвам, за да гледам дерби мача между Левски и ЛукОйл Академик, но от момента, в който планирах това и сега май няма да е съвсем дерби, защото Левски загуби някои срещи, но дано да стане хубав двубой.

Мъжкият ни състав ще играе срещите си от Евробаскет 2009 в полския град Вроцлав.