В типичния си стил старши треньорът на българския национален тим по баскетбол Пини Гершон заяви, че би бил щастлив още утре да започне подготовка със състава за предстоящото Европейско първенство, но капитанът Тодор Стойков още играе, а и трябва да подготви сватбата си. 57-годишният трикратен шампион на Европа с Макаби Тел Авив изгледа двубоя за бронзовите медали в шампионата между Левски и Рилски спортист в зала „Универсиада”. Това бе вторият мач, който Гершон видя след като снощи бе на трибуните в Правец за първата среща между ЛукОйл Академик и Черно море. Пини разкри, че федерацията ни е отправила покана за контроли с Израел през лятото.

„Много добри два мача. Беше важно, че дойдох, защото видях играчите, които са в националния тим, а това е много важно. Вярвам, че трябва да започнем малко по-рано подготовка, за да са в добро състояние”, заяви Пини Гершон след мача.

На въпрос за представянето на центровете Тенчо Банев и Бойко Младенов Гершон каза: „Ще се радвам, ако играят през лятото на това ниво и по-високо. Тенчо вчера игра добре, но не е във форма да играе повече от около 15 минути. От това, което видях днес от Бойко, ще се радвам той да играе така. В националния няма да има някой, който не познавате. Около 15-16 играчи и нищо толкова различно. Ще има 1-2 играчи, които миналата година не бяха в състава, но това не са имена, които не познавате. Васко Евтимов ще е в отбора в това няма съмнение. Доколкото помня Лилов не беше в състава миналата година и Янев също. Поне в началото ще е с нас. Разбира се ще се съобразим с това, че има мачове на тима под 20 години и на Универсиадата.”

Колкото до началото на подготовката преди Евро 2009 Пини Гершон сподели: „Бих искал да започнем още утре, но Тошко още играе. А и трябва да подготви сватбата си, така че след медения месец започваме. Ще му трябва доста енергия за медения месец. Предполагам, че иска да започнем тренировки преди медения месец, за да е в добра форма.”

„Както изглежда не сме готови на 100% с програмата за контролите, но се надявам да имаме поне още един отбор за проверки. Говорих с човек от израелската федерация тук и ще се опитаме да поканим Израел за контрола. Ако се съгласят може да играем с тях, ако не ще търсим друг съперник”, завърши националният ни селекционер, който ще остане в България до неделя.