Израелският специалист Пини Гершон подписа официално договор за нов селекционер на българския национален тим по баскетбол за мъже. Уважаваният треньор, който в момента е наставник на гръцкия Олимпиакос парафира с размах и без да се замисли контракта с ръководството на българската федерация по баскетбол на специална пресконференция в гръцката столица Атина. На събитието не присъства президентът на родната централа Атанас Тонев, който заради мъглата над софийското летище не успя да отпътува за Гърция.

В изключително добро настроение и непрекъснато шегуващ се с присъстващите представители на българските и гръцките медии, Пини Гершон нагледно демонстрира, че се е заел сериозно със задачата да класира България на следващото Европейско първенство през 2009-а година в Полша.

„Не идвам за пари, това всички трябва да го разберат. Първарта година ще работя за 1 евро, а втората за 2 евро. Наградата ще е да се класираме на Европейското първенсрво. Дори не знам точно какви параметри са заложени в договора. Знам, какво е предизвикателството, знам и каква е целта. Понякога трябва да си малко луд, за да започнеш работа като тази, но аз искам да изведа българския отбор там, където му е мястото. Знам, че няма да е лесно, но не се страхувам от нищо. Ако е лесно да стигнем до Европейското, значи нямаше да вземат мен. Ще дам всичко от себе си”, бяха едни от първите думи на атрактивния израелец.

Оказа се, че мистериозният посредник, благодарение на който бяха осъществени първите контакти с Пини Гершон, е добре познатият у нас съдия Шай Щрикс. Това разри изпълнителният директор на централата Иван Ценов, който дори започна изказването си на пресконференцията с изречението, че това е може би най-важната пресконференция за българския баскетбол в последните години.