Вече на 37 години Дион Томас не е оставил баскетбола, но се насочва и към ново предизвикателство, негова страта идея – спортния мениджмънт. Роденият през януари 1971 година американец с израелски паспорт, ставал европейски шампион с гранда Макаби Тел Авив през 2004 и 2005 година, облече и екипа на българския ЦСКА за няколко месеца миналия сезон. Одисеята на 204-сантиметровият център и „червените” не приключи по най-добрия начин, но поне Томас пази добри спомени за България.

Настоящият състезател на израелския Макаби Хайфа се съгласи да сподели пред Гонг как се чувства в новия си тим, осъществил ли е намерението си да стане баскетболен агент и какво мисли той за човека, който познава отлично от времето в Макаби Тел Авив – Пини Гершон.

„Сезонът върви добре. Отборът ми завърши на четвърто място и спечелихме първия си мач от плейофите за влизане в първа дивизия. И за себе си мога да кажа, че имах добра година”, заяви Дион по повод сегашния си отбор Макаби Хайфа. При последния успех на тима ветеранът игра 16 минути и завърши с 12 точки и 2 борби.

„Колкото до Пини Гершон - на първо място той е страхотен човек, както и отличен треньор. Аз имах възможността да съм част от един велик тим в Макаби Тел Авив. Мисля, че назначаването му ще е изключителен плюс за българския национален отбор. С името си и качествата си смятам, че Пини ще успее да донесе много на българския баскетбол”, категоричен е баскетболистът.

За престоя в ЦСКА е раздвоен. „Общо взето бяха хубави времена за мен най-вече заради хората, които срещнах. Имах и възможност да видя един красив град. От професионална гледна точка обаче не може да се каже същото. Даже по-скоро беше лош момент, защото нещо куцаше в организацията като цяло”, казва 37-годишният Дион Томас, който е преживял и шампионски титли на Европа и зверска контузия в професионалната си кариера, но добавя: „Със сигурност най-много ми липсват хората, които имах привилегията да срещна в България.”

Сега бившият играч на ЦСКА иска да промени отчасти лошата представа за спортните агенти. „Това е нещо, което според мен дължа на младите играчи, които се нуждаят от добър агент. Този бизнес взе да става доста мръсен и оставя доста играчи и клубове с лоша представа за агентите. Да, смятам като агент да съм различен и да правя нещата по-добри за играчите, които представлявам и техните отбори”, завършва Дион Томас.