Баскетболистите ни отново ще се изправят срещу европейския шампион Русия довечера от 18 часа в зала „Универсиада”. Националният ни тим победи снощи в първата контрола между двата състава с точка разлика – 89:88 точки, като интересното е, че българите записват втори пореден успех в срещите си с руснаците. България и Русия играха и през 2006-та година във Варна, а малко по-късно страната ни не се класира за шампионата, на който Сборная спечели европейската титла.

„Пини Гершон даде урок на своя ученик Дейвид Блат”, написа руският „Советский спорт”, а резултатът, макар и в приятелски мач, получи сериозен отзвук и в Русия, и в Израел. Двубоят снощи в София бе и първи директен сблъсък като старши треньори на Гершон и Блат, откакто се разделиха като екип в Макаби Тел Авив. Тогава роденият в САЩ Дейвид Блат бе помощник на 57-годишния Пини Гершон начело на израелския гранд.

Един от най-опитните играчи в българския тим Васко Евтимов, на който се възлагат големи надежди да помогне на отбора на Евро 2009, ще пропусне и втората проверка с Русия за травма. Очаква се селекционерът на баскетболистите ни Пини Гершон довечера да даде шанс на втория натурализиран американец в състава Ърл Роуланд, след като вчера игра Андре Оуенс. Самият Оуенс не бе никак убедителен снощи срещу руснаците, но пък Роуланд се оплаква от болки в рамото и не е ясно до каква степен ще е готов за контролата от 18 часа.