Една година след като застана начело на българския национален тим по баскетбол Пини Гершон е категоричен, че няма начин да разочарова българите. 57-годишният израелец, вече с български паспорт смени клубния си тим от преди година Олимпиакос с голямата си любов Макаби Тел Авив. Гершон обаче е сигурен, че ще води България на Евро 2009 в Полша и пак подчерта, че иска да помогне за бъдещето на българския баскетбол.

Графикът му е изключително сгъстен откакто се върна в Израел, но едва няколко часа преди поредния си двубой от вътрешното първенство отдели време за Гонг. Макаби излиза довечера срещу Ришон, а утре тимът се отправя към Италия, където на 11-ти предстои важно гостуване на Еър Авелино в Евролигата.

„Трябва да кажа, че съм добре, но не ми е лесно. Имам доста задачи. Напрежението се върна. Нямам свободно време, както беше преди, но всичко е наред. Не мога да се оплача. Това е моята работа и съм щастлив, че съм обратно тук. За съжаление, както знаете по-малко ще бъда в България, а за мен това беше удоволствие. Но това просто е моята работа и може би това е моето място, така че се върнах обратно в играта.”

- Минаха две седмици от завръщането ви в Макаби? Със сигурност не само за нас е било изненада, но е интересно да разберем колко време ви отне да приемете офертата на Макаби?

- Ако си спомням добре това се случи няколко дни след като бях в България и работих с юношите. Както разбрахте това беше голяма изненада и за мен самия. Не бях готов за това обаждане. Отне ми два-три дни, което е повече от обикновено, защото преди може би щях да кажа „да” веднага. Но в ситуацията от преди 2 седмици, ми отне 2-3 дни да отговоря. Не беше лесно решение, защото сега съм обвързан за няколко години. Това означава, че трябва да съм тук в Израел, което не бях планирал преди. Планирах да остана в Европа няколко години. Казах „да” и дойдох в отбор, който беше в тежка ситуация. За кратко време трябва да разреша доста неща. В личен план още не съм се установил, защото имам много тренировки, мачове, пътувания, въобще всичко. Ще ми отнеме малко време, но вярвам, че всичко ще се нареди, както беше преди.

- Подписахте с българския национален тим, с българската федерация по баскетбол на 9-ти ноември 2007-ма година. Сега 1 година по-късно чувствате ли се доволен от работата си начело на България?

- Много съм доволен. Много. Някой ме попита тук какво ще се случи през лятото и аз отговорих, че няма начин да разочаровам хората в България, които ми дадоха толкова любов и хубави чувства. През лятото ще бъда с националния тим. Вярвам и се надявам, че ще успеем заедно. Изминалото лято беше много добро за нас и се надявам да продължим така. Знам, че сега няма да е по-лесно, но ще вложа максимални усилия за успеха на българския национален отбор. Трябва да кажа, че много харесах българите, които ме приеха топло. Щастлив съм и от играчите, които тренирам, защото те бяха готови да се учат, да слушат и да напредват. Не мога да кажа, че беше лесно, защото наистина не е лесно да си далеч от семейството два-три месеца. Но успяхме да спечелим важни мачове и се класирахме за Европейското първенство, което за нашата група беше голяма изненада. Не само заради резултатите, но и заради хората, с които работих, аз съм много щастлив и се надявам да продължа с това колкото е възможно повече.

- Съжалявате ли за нещо? Може би нещо, което планирахте, а не успяхте да направите до момента?

- Планирах да продължа работата си с младите баскетболисти в България и да помогна за бъдещето на българския баскетбол. Досега направих минимума. Чувствам и вярвам, че мога да направя много повече. Надявам се, че ще мога да направя още през лятото не само с националния тим. Ако мога и по време на сезона, ако мога, защото знаете, че няма много време, когато тренираш отбор от Евролигата, но ако някой ме помоли от България да помогна с нещо – клиники или нещо друго, то аз с ще направя всичко възможно.

- Вече почти можем да ви наречем български гражданин, защото документите за българския ви паспорт са готови и само трябва да дойдете в България, за да си ги получите. Как ви кара да се чувствате този факт?

- Чувствам се чудесно като част от вашия народ, вашата нация. Бях щастлив и през лятото без гражданство, а сега много повече. Чувствам се ангажиран да помогна и да направя каквото мога да баскетбола и да помогна с опита си.