Един от баскетболистите от последното златно поколение на Гърция – Михалис Какиузис сложи край на кариерата си в националния отбор. Новината дойде само седмици, след като и Лазарос Пападопулос също реши да приключи със селекцията.

Какиузис обяви своето намерение преди старши треньорът Панайотис Янакис да обяви състава за предолимпийската квалификация в Атина.

„Всеки спортист предпочита да завърши кариерата си на терена. Аз взех своето решение и се надявам то да бъде уважено,” заяви Какиузис. „От вчера до днес през ума ми минаха хиляди неща. Но снощи ми се обади националния селекционер и ми каза, че не попадам в сметките му за турнира. Попитах защо и той обясни, че според него не съм във форма. На въпроса ми дали ще мога поне да го опровергая, като се включа в подготовката, той ми отказа. Уважавам неговото мнение, но смятам, че не е справедливо. Тогава го помолих да ми остави поне време да съобщя за отказването си, и той се съгласи.”

Малко след като Михалис Какиузис направи своето съобщение на пресконференция, Панайотис Янакис обяви своите избраници, които ще се борят за място на Олимпиадата. Подготовката на тима стартира на 23 юни, като Гърция ще играе два приятелски турнира – един в Германия, и популярният „Акрополис”.

Гардове: Василис Спанулис, Никос Зизис, Димитрис Диамантидис, Тео Папалукас, Янис Калампокис, Василис Ксантопулос.

Крила: Костас Царцарис, Димос Дикудис, Стратос Перпероглу, Антонис Фоцис, Панайотис Василопулос, Янис Бурусис, Йоргос Принтезис, Михалис Пелеканос, Стратос Перпероглу.

Центрове: Костас Куфос, Софокалис Скорцианитис, Ян Воуюкас, Андрес Глинядакис.