Испания за малко да изпусне победата над Великобритания в края на мача от група В на баскетболния турнир на Олимпиадата при мъжете, но все пак се наложи със 79:78.

Европейският шампион водеше комфортно през целия мач, с десетина точки, и удържаше всички опити на домакините да намалят, но в последната минута бе на ръба да се прости с успеха. Великобритания от своя страна също пропиля уникален шанс, като независимо от страхотния рейд в последната четвърт, взе доста грешни решения във финалните минута-две, когато можеше да спечели мача.

След победата, Испания и Русия вече са с по три победи и без загуба в група В, и с оставащи два мача до края на груповата фаза, са сигурни четвъртфиналисти.

Испания контролираше хода на целия двубой срещу Великобритания, пред не особено пълните трибуни на баскетболната зала. Още през първата четвърт разликата клонеше към двуцифрена, и до края на третата част се въртеше около 10 точки, с кратки намалявания до 7-8, след което отново испанците слагаха точка на опитите на домакините.

Британският тим постепенно започна да получава по-сериозна подкрепа от прииждащите хора в залата, за следващия мач на САЩ там, и финалният импулс можеше да бъде печеливш. В заключителната част Великобритания реализира цели 30 точки. След няколко грешки и еърбол, звездата Луъл Денг изригна с тройка секунди преди края, намалила разликата само на точка. Баскетболистите на Великобритания обаче не успяха да фаулират в оставащите седем секунди, и времето изтече, лишавайки ги от страхотна победа.

Нова драма на баскетболния турнир, Испания на четвъртфинал

източник: Reuters

Испания изпълни двойно повече нарушения от съперника, но направи и повече асистенции, взе повече борби, и компенсира огромния брой грешки – 22.

Хосе Калдерон реализира 19 точки, Пау Гасол – 17, а Марк Гасол – 12 за успеха.

За Великобритания Денг вкара 26 точки, взе девет борби и направи седем асистенции. 25 точки и седем борби добави Джоел Фрийланд, но друга от звездите на тима – Попс Менса-Бонсу, бе далеч от обичайната си форма.

До края на груповата фаза Великобритания играе с Австралия и Китай, което все още запазва шансовете за класиране на четвъртфинал.

Нова драма на баскетболния турнир, Испания на четвъртфинал

източник: Reuters