„Време е националният ни тим да покаже, че и в България се играе баскетбол”, заяви треньорът Георги Младенов по повод предстоящото Европейското първенство за мъже в Полша.

„Това ни е второто европейско от 1993-та година. Самото класиране е успех и аз не смятам, че нашият тим е обречен, въпреки че групата ни е тежка. Едва ли можем да коментираме Пини Гершон специално, човек с толкова титла и успехи. Смятам, че имаме шанс. Сега е моментът на тези момчета да покажат колко добри са те. Няма непобедими отбори и ако не си оптимист, няма смисъл да ходиш на такива форуми. Желая успех на тима и смятам, че ще се представим много добре. Тежка ни е групата, но шансовете ги имаме. Няма нищо страшно. Надявам се, че когато момчетата се върнат ще бъдат горди от това, което са направили”, коментира още специалистът, който спечели две титли през изминалия сезон – с Балкан във втора дивизия и с ЛукОйл Академик в Националната баскетболна лига.

Младенов, който е селекционер на националния ни отбор до 18 години, на който също му предстои Европейско първенство, сподели за старши треньора на мъжкия ни състав Пини Гершон, че от него може да се научи много и само общуването със специалиста е школа за по-младите наставници.

„Бях на лекцията на Гершон, гледал съм няколко тренировки на националния отбор миналата година по време на квалификациите, говорил съм с него два пъти, но в края на краищата тези треньор в Топ 10 не винаги казват това, което трябва да разберем ние. Има неща, които се показват, има неща, които не се казват. Факт е, че може да се научат много неща. Смятам, че дългият контакт и дори разговорите с него са много ценни. Но все пак той разполага с друг материал в Макаби и Олимпиакос. Да, може да вземеш много неща от треньори като него. Тук става дума за опит. Това е голяма школа”, каза още Младенов.