Националният отбор на България по баскетбол изигра страхотен мач, но остана на крачка от това да удари Литва в Самоков в петия си мач от груповата фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023 година, което ще се проведе догодина в Индонезия, Филипините и Япония. Момчетата на Росен Барчовски се раздодаха докрай, но в крайна сметка отстъпиха със 70:72 точки (22:16, 8:18, 25:17, 15:21) от трикратните европейски сребърни медалисти. Звездата на българския национален отбор на България по баскетбол Александър Везенков говори след драматичното поражение.

“Дадохме всичко от себе си. Водехме до преполовяването на последната четвърт, когато позволихме лесни кошове от страна на отбора на Литва. В крайна сметка загубихме заради една-две ситуации. Разочароващо е, но дадохме всичко от себе си и ако играем по този начин на ЕвроБаскет, ще бъдем сериозен съперник за опонентите ни. Поздравявам целия отбор, ще продължим да се борим. Имаме още един мач в понеделник. Да видим какво ще стане.

Искам да благодаря на хората от Самоков за всичко, което ни дават. Лично мое мнение обаче е, че баскетболът трябва да се върне в София. Имаме една страхотна зала - да, много голяма, не може да се напълни от първия ден, но ако играем така, имам чувството, че още повече хора ще идват да ни гледат. Тези момчета заслужават да играят пред такава атмосфера. Трябва да се замислим, защото имаме играчи, които могат. Борим се почти във всеки мач. Ако оставим този двубой с Босна, в който загубихме с голяма разлика, във всички останали се борим до последно, и с мен, и без мен.

Аз казах, че винаги когато мога и когато имам възможност, ще бъда тук, за да помагам на националния отбор. Днес не ни достигна малко. Боли ни, не можем да сме доволни, че загубихме. Да видим положителните неща обаче. Тези момчета от Литва играят в много добри първенства с много опит. Нашият отбор няма такъв опит да се играе с такова темпо в края, когато мачът е на кантар. За съжаление, направихме лоши решения в рамките на четири-пет минути. Допуснахме и много лесни кошове. Имаме още един мач в Босна и трябва да се борим до края.

На всеки треньор му се иска да имаме повече време заедно. За три дни не можем да направим чудеса. Повечето момчета ги позваха, сега се запознах и с по-младите - те са бъдещето на българия баскетбол. Трябва да играят. Да си намерят отбори, в които да видят какво е да спечелиш и да загубиш един мач, а не само да седиш на пейката. Трябва да работят много.

В края на третата част не бях на 100%. Утре ще видя в какво състояние ми е кракът. Ако докторът ми позволи, винаги ще съм на линия за мачовете. Ако той каже нещо различно… За съжаление, това е спортът. Надявам се всичко да е наред.

Научил съм се да гледам нещата от позитивна гледна точка. От първия ден, в който дойдох тук, казвах, че можем да ги победим. Мисля, че и литовците не очакваха, че ще сме способни да победим. Имахме последна атака, но не можахме да я изиграем по най-добрия начин. Така бихме Франция и Русия, така паднахме от Латвия.

Нямаме отбора, който може да играе на постепенно нападение, да четем ситуациите. В момента Емил Стоилов е млад състезател без опит. Нямаме типичен център с опит, който да направи техническите неща. За съжаление, ние понякога трябва да играем хаотично. Накрая се изморихме, това е факт, но ние нямаме друг шанс да победим тези отбори. Те са по-високи, играят с по-голяма физика. Заедно с това и трябва да имаме един по-приличен процент от тройката.

Не е толкова фатално да не се класираме за следващата фаза. Да, всички искаме да играем с по-добри отбори, ако можем да се класираме за Световното, но вижте го от другата страна. Ако не се класираме, ще имаме мачове с по-слаби отбори, в които по-младите играчи ще трупат опит и да имаме още един шанс да се класираме за ЕвроБаскет 2025. Всички говорят за ЕвроБаскет, защото това е един форум, защото това е последно за играчи като Чавдар Костов и Станимир Маринов. Може би за нас няма да има друг шанс. Нормално е всеки да се фокусира там. Знам, че треньорът мисли за тези два мача, и ние даваме 100% от себе си. За първи път обаче няма да е толкова фатално да не се класираме и да играем с по-слаби отбори", заяви Везенков.