Притесненията около световната пандемия и разпространението на Covid-19 продължават да тормозят баскетболния свят. Световната федерация ФИБА създаде специален Медицински съвет, който да изследва и събира всички научни факти около новия коронавирус и да се произнесе за провеждането на международни състезания по баскетбол.

Както е известно, в средата на май, се очаква световната централа да се произнесе окончателно за провеждането на световните първенства за девойки и юноши до 17-годишна възраст това лято. Домакин на турнира при момчетата е София. Шампионатът беше планиран за 4-12 юли, но епидемията наложи отлагане за 15 - 23 август. Все още обаче не е взето окончателно решение дали първенството няма да бъде отложено или отменено заради кризата с Covid-19.

Именно за взимането на това решение е създаден и Съветът, в който влизат председателят на Медицинската комисия на ФИБА и неговият заместник, директорът по спортна медицина на НБА, висш съветник от Световната здравна организация, Изпълнителният директор на Мелбърнския университет, който е професор по медицина и специалист по имунология и ваксинации, а наблюдател ще е Медицинският директор на МОК.

След създаването на проекта за практикуване на любимата игра у дома, наречен #BasketballAtHome, ФИБА продължава и с други инициативи, които да ангажират мислите и да държат близо до любимата игра милионите фенове на баскетбола.

С хаштаг #FIrstBAsket феновете са приканени да опишат как си представят завръщането на състезанията по баскетбол. В инициативата се включиха много баскетболни звезди, както 5х5, така и от 3х3 шампионатите, треньори, съдии. От световната централа се опитват да привлекат към своята идея всички участници в играта, но най-вече феновете. Проектът ще бъде представен в социалните медии официално в понеделник.

За да задържи вниманието на членовете си от ФИБА обявиха и специална образователна програма за екипите на националните федерации, която ще включва уеб-бинари за съдии, технически делегати, секретари, статистици, а също - за развитие на федерациите, комуникации, баскетболни фотографи, организация на събития, треньори и играчи./БТА