Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол - Росен Барчовски, коментира победата на "лъвовете" срещу Румъния с 62:61 в предпоследната си среща от група “F” на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. 

“Резултатът беше най-важен, всичко останало е на заден план. Такива мачове се играят много трудно - срещу отбор от нашата черга или малко по-слаб, но е домакин и играе за нищо, докато ние играем за всичко. Следващият важен момент беше да изпълним три задачи, които бяха поставени. Играта ни в защита беше много добра - малко пропуски имахме. Втората задача беше да спечелим борбата под коша - и това го направихме с 12 борби повече и цели 16 в нападение. Третото беше да контролираме играта и резултата - да, пропуснахме някои ситуации да отворим по-голяма разлика, но проблемът ни в нападене беше ниският ни процент на стрелба. Отдавам го на напрежението и на малкото време за лагер и липсата на контролен мач. Четири момчета дебютираха", сподели Барчовски пред Nova Sport.

"Изключително важна тройка на Павлин Иванов, която почти спечели мача. Индивидуални оценки не искам да давам. Искам да поздравя дебютантите, даже и включването на Георги Боянов беше много храбро. Аз съм много доволен от него, той е сърцато момче и неговото време ще дойде. Поздравявам целия отбор и щаба си, който свърши много добра работа. Във времето много хора минаха през състава и получиха шанс. Днес играхме с 12 човека - много трудно се играе в целия състав в толкова отговорни срещи. Това също е плюс и за бъдещето", допълни той, мигове след края на срещата в "Питещ Арена".

ЮСрещу Португалия отново ще бъдат ключови защитата и борбата под коша. Втори такъв мач като днес при процент в нападение няма да направим. В Ботевград ще си вкараме възможностите. По-важно е да се порадваме съвсем уверено и да започваме да се готвим за неделя. Не стига, че трябва да победим, но и трябва да го направим с 10 точки разлика. Ще имаме Александър Везенков, който ще даде импулс на всички и ще подобри нападението. Моля се да изиграем такава битка в защита и под коша”, завърши селекционерът.