С попълнения от отбори в Евролигата и НБА ще пристигне Литва за мача с България в Самоков на 1 юли. Националите посрещат лидера в своята група от квалификациите за Световното първенство в мач, който може да реши класирането на отбора ни за следващата фаза на пресявките. В последния кръг на първия етап България ще гостува на Босна и Херцеговина, а Литва ще приеме Чехия.

Мариус Григонис от ЦСКА (Москва) и Тадас Садеркерскис от Баскония са включени в състава.

"Това са играчи, които завършиха отдавна първенствата си и искат да играят, за да влязат във форма. Григонис тренира от дълго време индивидуално преди да се присъедини към националния отбор. Мисля, че той ще е нашият лидер в тези мачове, а също и на Европейското първенство. Садеркерскис получи много малко игрово време в своя клубен отбор и се надява да получи повече в националния отбор", каза за сайта на литовската федерация треньорът Казис Максвитис.

Арнолдас Кулбока от Шарлот Хорнетс и Игнас Браздейкис от Орландо Меджик пък са двамата баскетболисти от НБА, които ще подсилят състава.

"Мачовете с България и Чехия ще са добра възможност да ги видим с екипа на мъжкия национален отбор, както ние, така и феновете", допълни треньорът.

Големите звезди Домантас Сабонис и Йонас Валанчунас няма да играят в световните квалификации заради условията в застраховките си, но ще бъдат в състава за ЕвроБаскет 2022 през есента.

На 22 юни Литва ще играе контрола с Латвия в Рига, а на 26 юни латвийците ще върнат визитата.

Ето и на кои играчи ще разчита Казис Максвитис: Арнас Величка (Наполи Баскет, Италия), Арнолдас Кулбока (Шарлът, НБА), Донатас Сабецкис (Шяуляй, Литва), Ейгирдас Жикаускас (Тофаш, Турция), Гитис Масюлис (Билбао Баскет, Испания), Гитис Радзевичус (Ритас, Литва), Игнас Браздейкис (Орландо, НБА), Каролис Лукошюнас (Жалгирис, Литва), Лауринас Бирутис (Жалгирис, Литва), Мариус Григонис (ЦСКА Москва), Мартинас Еходас (Райер Венеция, Италия), Регимантас Миньотас (Жалгирис, Литва), Тадас Седекерскис (Баскония, Испания), Томас Димша (Тревизо, Италия), Витенис Чизаускас (Булазак, Франция).